Подметнат пожар во џамија во Холандија

Неидентификувано лице подметнало пожар во џамија во холандскиот град Драхтен во која претежно се молеле муслимани од мароканско потекло.

Подметнат пожар во џамија во Холандија

Неидентификувано лице подметнало пожар во џамија во холандскиот град Драхтен во која претежно се молеле муслимани од мароканско потекло.

Исламскиот центар на Драхтен соопштил дека пожарот предизвикал значителна материјална штета во џамијата.

Директоролт на вакафот на Исламскиот центар во Драхтен Халид Бенакур го осуди нападот на џамијата и рече: 

Верниците кои дојдоа на утринска молитва денеска во раните утрински часови забележале мирис на терпентин. Нешто потоа кога дојдоа за пладневна молитва забележале дека стакплата од прозорците на џамијата биле искршени и дека на надворешните ѕидови од џамијата имало траги од пожар.

Од безбедносните камери забележавме дека едено лице се приближило до џамијата од задната страна го искршило задниот прозорец и фрлило запалива материја внатре во џамијата по што избегало.

Бенакур додаде дека џамискиот одбор го пријавил пожарот во полиција по што била покрената истрага за обелоденување на случајот.

 Слични вести