Пентагон годинава за ПЈД/ПКК ќе издвои половина милијарда долари

Пентагон  во рамките на борбата против ДЕАШ, за потребите на терористичката организација ПКК/КЏК/ПЈД/ЈПГ во Сирија, издвои вкупно 550 милиони долари.

Пентагон годинава за ПЈД/ПКК ќе издвои половина милијарда долари

Пентагон  во рамките на борбата против ДЕАШ, за потребите на терористичката организација ПКК/КЏК/ПЈД/ЈПГ во Сирија, издвои вкупно 550 милиони долари.

Освен тоа, во нацрт-буџетот за 2019 година за потребите на граничните безбедносни сили, во рамките на мисијата против ДЕАШ, предвидени се 250 милиони долари.

Како што се истакнува во извештајот на Пентагон за Сирија за програмата „опреми-обучи“ во рамките на борбата против ДЕАШ во 2018 година издвоени се 1,8 милијарди долари, додека во нацрт-буџетот за следната година за истата цел се бараат вкупно 1,4 милијарди долари.

Инаку, Пентагон во текот на 2018 година за потребите на партнерите во Сирија ќе одвои вкупно 500 милиони долари.

Буџетот на Пентагон за оваа година изнесува 700 милијарди долари и станува збор за досега најголемо издвојување на средства за одбраната.

Сепак, буџетот за одбрана на САД за 2019 година, ќе изнесува речиси 800 милијарди долари.Слични вести