Предупредување од Ердоган до Јужнокипарскиот дел и Грција

Никој не треба да помисли дека ни избегнаа од вид опортунистичките активности за истражување на природен гас во Источниот Медитеран

Предупредување од Ердоган до Јужнокипарскиот дел и Грција

Претседателот Реџеп Тајип Ердоган остро реагираше на прекршувањето на едностраните активности за истражување природен гас од страна на Јужнокипарскиот дел во Источниот Медитеран како и од страна на Грција во Егејското море. Ердоган рече да не ги пречекорат чекорите.

Во говорот на состанокот на пратеничката група на Партијата за правда и развој (АКП) во Големото национално собрание на Турција,

Ердоган во говорот остро реагираше на едностраните активности за истражуваање природен гас од страна на Јужнокипарскиот дел во источниот Медитеран без да ги почитува правата на Турската Република Северен Кипар како и прекршувањето на поморските граници од страна на Грција во Егејското море особено со гребените.

„Никој не треба да помисли дека ни избегнаа од вид опортунистичките активности за истражување на природен гас во Источниот Медитеран како и прекршувањето на поморските граници во Егејското море. Од тука сакам да ги предупредам сите оние кои што ги пречекоруваат своите чекори како и погрешните пресметки. Турција доследно ќе ги следи своите права кои потекнуваат од историјата, меѓународните договори и право“.

„Што е Африн за нас, истите права ги поседуваме и во Егејот и на Кипар“ потенцираше Ердоган.

„Нашите воени бродови, воздушните сили активно ги следат случувањата во регионот и спремни се за секаков вид интервенции“ рече Ердоган.Слични вести