Bekas PM Malaysia Sedang di Interogasi

Najib yang datang ke Pejabat Pencegahan Rasuah diiringi oleh para pengawal, terlihat tenang dan tersenyum.

Bekas PM Malaysia Sedang di Interogasi

Bekas Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak, yang namanya termasuk dalam penyiasatan rasuah ''1Malaysia Development Berhad (1MDB)'', sedang diinterogasi di Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Najib yang datang ke Pejabat Pencegahan Rasuah diiringi oleh para pengawal, terlihat tenang dan tersenyum.

Pekan lepas, polis Malaysia menyita 284 kotak berisi wang, barang kemas dan barang-barang mewah dalam penggeledahan di tiga rumah apartmen bekas Perdana Menteri Najib Razak.

Putera Perdana Menteri kedua Malaysia Tun Abdul Razak dan Ketua Umum Parti Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) Najib Razak yang berkuasa selama 56 tahun, didakwa dengan rasuah terbesar dalam sejarah di negara ini.

Menurut dokumen-dokumen dalam penyiasatan ''1MDB'', didakwa 681 juta dolar telah ditransfer ke akaun bank peribadi Najib melalui agensi-agensi, bank-bank dan lembaga-lembaga terkait syarikat itu.

Untuk membantah Najib, Rakyat Malaysia telah mengadakan demonstrasi selama berhari-hari.

Peguam Negara Malaysia mengumumkan bahawa 681 juta dolar yang dikesan ada pada 5 akaun peribadi berbeza milik Najib adalah sumbangan peribadi keluarga Diraja Saudi, dengan pengesahan daripada kerajaan Arab Saudi, Najib Razak telah dibebaskan daripada tuduhan rasuah ini.Berita Terkait