Mengenai TRT SDT

Sejarah


Siaran pertama Turki luar telah dimulakan pada 8 Januari 1937 oleh Perbadanan Radio Ankara. Siaran ini yang direka untuk membantu menyelesaikan Masalah Hatay, sebenarnya, penghantaran dalam bahasa Arab daripada alamat yang disampaikan oleh-kemudian-Perdana Menteri Ismet İnönü.
Apabila kesan sosial yang meluas penghantaran ini pada Iskenderun Province, Syria dan sekitarnya, buletin berita dalam bahasa Arab telah dimulakan oleh Istanbul Perbadanan Radio. Penyiaran berita dalam bahasa Arab tidak tetap sesungguhnya, dan tidak lama lagi ianya berakhir selepas Masalah Hatay telah diselesaikan.
Siaran luar secara tetap bermula di Turki, Inggeris, Perancis dan Jerman pada 28 Oktober 1938.
Semasa Perang Dunia Kedua, "Gelombang pendek Radio Ankara" mendapat perhatian umum yang agak berat sebelah dengan penghantaran di kalangan lain stesen radio gelombang pendek di dunia.
Ia adalah tahun bermula 1943-1949 bahawa Radio mendapat peluang penyiaran ke Amerika Syarikat, Barat, Timur Jauh dan Australia.
Satu lagi era penting dalam penyiaran luar merangkumi tempoh antara 1949-1958 apabila Turki menyertai NATO, menghantar tentera ke Perang Korea, dan membangunkan hubungan baru dengan Barat.
Sejak ditubuhkan, siaran radio luar telah dijalankan di bawah nama "Gelombang Pendek Ankara Radio", tetapi bermula dengan Januari 1963 semua penghantaran telah dijalankan di bawah nama "Suara Turki" ("VOT" daripada titik ini dan seterusnya).

Selepas Perbadanan Turki Radio dan Televisi (TRT) ditubuhkan pada 1 Mei 1964, VOT mula beroperasi dalam jabatan baru dalam TRT.
Suara Turki
Hari ini, suara Turki menjalankan transmisi radio luar Turki Radio dan Televisi, TRT.
Dianjurkan di bawah Jabatan Penyiaran Luar, siaran VOT setiap hari dalam 29 bahasa, termasuk Turki, Jerman, Albania, Bahasa Arab, Azeri, Bosnia, Bulgaria, Croatia, Cina, Dari, Farsi, Perancis, Georgia, Bahasa Inggeris, Bahasa Sepanyol, Itali, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Hungary, Macedonia, Pashtun, Uzbekistan, Romania, Rusia, Serbia, Tatar, Turkmen, Urdu dan Greek.
VOT meliputi seluruh dunia melalui pemancar gelombang pendek, satelit dan internet. Ia sentiasa bertujuan untuk mengembangkan penonton dengan yang lebih tempatan memberi tumpuan kandungan, penyiaran melalui saluran FM tempatan.
Dengan prinsip panduan tidak berat sebelah, ketepatan dan instantaneity, VOT adalah memperbaiki siaran dengan program-program yang berwarna-warni dan menarik, mensasarkan orang awam tanpa mengira umur dan status, dan menguatkan statusnya sebagai sumber yang akan datang, maklumat yang boleh dipercayai.
Turki dan orang Turki yang digambarkan melalui program-program yang termasuk berita dan siaran berita, budaya & seni dan muzik. Mematuhi dasar Turki mengekalkan hubungan baik dengan negara-negara jiran, dan menekankan hubungan serantau Turki, transmisi meletakkan penekanan kepada idea keamanan dan kerjasama.