Usaha Netanyahu untuk Menjual Peluru Berpandu ke India

Perdana Menteri Israel, Benyamin Netayahu, semasa lawatan ke India didakwa cuba mewujudkan penjualan sebuah pesawat anti-tank senilai $ 500 juta yang dibatalkan oleh negara ini sebelumnya.

Usaha Netanyahu untuk Menjual Peluru Berpandu ke India

Menurut akhbar Haaretz yang berpangkalan di Israel, Perdana Menteri Israel Netanyahu pergi ke India semalam untuk ulang tahun ke-25 permulaan hubungan diplomatik antara kedua negara.

Dalam berita itu, menunjukkan bahawa lawatan Netanyahu tidak hanya untuk memperkuat hubungan dua hala, tetapi untuk membawa kembali kedalam agenda perjanjian peluru berpandu yang telah dibatalkan.

Menurut Haaretz, dalam usaha ini, Penasihat Keselamatan Negara Israel Meir Ben Shabbat menemuramah rakan India, Ajit Kumar Doval.

Dalam pertemuan tersebut, hubungan keamanan antara kedua-dua negara telah diperkuat, serta perjanjian penjualan anti-tank senilai $ 500 juta yang baru-baru ini yang dibatalkan India.

Laporan itu juga mengatakan bahawa India membatalkan perjanjian pembelian anti- tank dari Israel kerana "risau bahawa ia menjejaskan program pembangunan peluru berpandu tempatan."

Dalam berita yang diterbitkan di Jerusalem Post, nama Netanyahu yang baru-baru ini telah masuk kedalam agenda dalam kes rasuah, diperhatikan bahawa lawatan ke negara asing akan meninggalkan "berita rasuah" dalam bayang-bayang.

Dalam berita yang melaporkan bahawa bagi Netanyahu, perjalanan seperti itu sangat penting sebagai yang dikatakan "politik", dengan kunjunganan bahkan dalam jangka pendek ini, "skandal politik" tetap berada di belakang.Berita Terkait