Penyakit AIDS di Gambia

Di negara-negara Afrika Barat, Gambia, dilaporkan memiliki 21.000 orang penderita AIDS (Human Immunodeficiency Syndrome), yang disebabkan oleh Human Immunodeficiency Virus (HIV).

Penyakit AIDS di Gambia

Lamb D. Njie, ketua Rangkaian HIV / AIDS, sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang beroperasi di Gambia, berkata 21.000 orang di negara ini mengalami AIDS dan 7.000 daripadanya sedang menjalani rawatan.

Njie, dengan penekanan kepada sikap tidak peduli rakyat terhadap AIDS, berkata mereka melancarkan beberapa kajian Untuk memerangi penyakit.

Njie yang mengingatkan bahawa Program Anti-AIDS PBB di Gambia (UNAIDS) telah memprogramkan perjuangan menentang HIV / AIDS di negara ini dalam Rencana Situasi Kecemasan Afrika Barat dan Program Bersama PBB, beliau menekankan bahawa dana yang diperolehi dalam program ini akan digunakan untuk rawatan, penjagaan dan sokongan pesakit AIDS.

Bekas Presiden Yahya Jammeh, mengumumkan bahawa pada tahun 2007, di mana penyakit AIDS meluas di Gambia, telah ditemukan ubat-ubatan terhadap virus dan ia menasihatkan mereka untuk menggunakannya.

Akibat daripada masyarakat yang tidak mematuhi nasihat Jammeh tersebut, telah menyebabkan HIV lebih merebak lagi.Berita Terkait