Ringkasan Akhbar Turki

Ringkasan Akhbar Turki 21 Mei 2018

Ringkasan Akhbar Turki

Akhbar Vatan: "Erdogan menanggapi tuduhan persiapan pembunuhan"

Presiden Recep Tayyip Erdoğan yang melakukan lawatan sehari ke Bosnia dan Herzegovina, bertemu dengan Ketua Majlis Kepresidenan Bakir Izetbegovic di ibunegara Sarajevo. Erdogan dan Izetbegovic mengadakan persidangan akhbar bersama selepas perbincangan antara ketua dan delegasi. Bercakap buat kali pertama mengenai pembunuhan, Erdogan berkata, "Berita ini telah sampai kepada saya dan untuk itu saya disini''katanya.
 

Akhbar Star: "Erdogan menyenaraikan berita baik untuk orang Turki yang tinggal di luar negara di Bosnia dan Herzegovina"

Presiden Recep Tayyip Erdoğan bercakap pada Perhimpunan Agung Biasa ke-6 Kesatuan Eropah Demokrat Turki (UETD) di Sarajevo. Erdoğan, "pastikan kewarganegaraan negara yang anda diami. Jangan anda ''tidak mahu mengambil''.ambilah. Jika mereka memberikan, ambilah. Tidak adamasalah dengan negara-negara yang membenarkan dua ketrakyatan. Terutamanya bagi negara-negara dengan permohonan kad biru yang berbeza dalam hal ini, hak-hak anda di Turki telah membangunkan formula yang boleh anda gunakan tanpa apa-apa kerugian, "katanya. Erdoğan berkata, ''Kita tidak perlu mengurangkan perkhidmatan ketenteraan dari 6 ribu euro kepada seribu euro euro. Kami akan menyelesaikan masalah mereka yang telah melebihi usia 38 tetapi tidak memohon perkhidmatan ketenteraan dengan mata wang asing.''katanya.

 

Akhbar Haber Türk: "Perarakan Hari Turki ke-37 berlangsung di New York"

Perjalanan Hari Turki yang menjadi tradisi di New York City Amerika Syarikat (AS), dikaitkan dengan Angkatan Bersenjata Turki tahun ini. Perarakan yang ke-37 tahun ini yang dianjurkan oleh Persekutuan Persatuan Turki Turki (TADF), diikuti oleh wakil-wakil masyarakat Turki dan pelajar-pelajar dari New York Atatürk School dengan mengguanakan kostum tradisional.  Jalan bermula di Manhattan di Madison Avenue, di sudut 53 Street dan berakhir di dekat PBB.

Akhbar Yeni Şafak: "Proses untuk pelancongan kapal layar telah dipermudahkan"

Menteri Pengangkutan, Maritim dan Komunikasi Ahmet Arslan yang menyatakan bahawa birokrasi untuk membuat Turki salah sebuah pusat pelancongan kapal layar yang paling penting di Mediterranean hampir dikurangkan kepada sifar, mereka berkata bahawa laluan masuk kapal layar di Turki, telah mengurangkan penjagaan kesihatan mereka hingga 1-1.5 hari dengan 5 minit. Aslan dengan menyatakan bahawa Turki telah melakukan usaha yang bersungguh untuk menjadi salah satu pusat persinggahan pelancongan kapal layar Mediterranean, beliau berkata terdapat lebih dari 1 juta kapal layar di lingkaran Mediterranean.Berita Terkait