Pertemuan Mevlüt Çavuşoğlu-Mike Pompeo

Mesyuarat di Lapangan Terbang Ankara Esenboğa mengambil masa kira-kira 40 minit.

Pertemuan Mevlüt Çavuşoğlu-Mike Pompeo

Menteri Luar Mevlüt Çavuşoğlu bertemu dengan rakan sejawatnya dari Amerika Syarikat (AS) Mike Pompeo untuk menilai kejadian wartawan Cemal Kaşıkçı yang tidak didapati kabarnya selepas ia memasuki Konsulat Jeneral Arab saudi di Istanbul pada 2 Oktober

Mesyuarat di Lapangan Terbang Ankara Esenboğa mengambil masa kira-kira 40 minit.

Menteri Luar Çavuşoğlu menjawab soalan dari wartawan selepas pertemuannya dengan Menteri Luar Amerika Syarikat (AS) Mike Pompeo.

Çavuşoğlu, mengenai pemeriksaan yang akan diadakan di Konsulat Jeneral Arab Saudi di Istanbul dalam skop siasatan wartawan Saudi Cemal Kaşıkçı,

 "Semalam, malangnya, tiada siasatan dilakukan di kediaman itu, mereka mendakwa bahawa keluarga Konsul Jeneral berada didalamnya. Kami berharap untuk maşuk kesini hari ini’’katanya.

Çavuşoğlu berkata, Presiden Recep Tayyip Erdoğan yang bertemu dengan Pompeo, memberi mesej, beliau berkata kepadanya, "Jika anda menghadapi sebarang kesulitan, kami akan membersihkan pengganas di sini."

Çavuşoğlu yang juga menilai hubungan Turki-Amerika Syarikat,

"Sekatan itu tidak masuk akal. Kami sekarang bersetuju bahawa tidak ada sekatan atau isu serupa dalam hubungan kami." katanya.

Selepas pertemuan ini, Mike Pompeo beserta delegasi meninggalkan Turki.Berita Terkait