Mozaicurile Zeugma au fost solicitate de la SUA

Mozaicurile Zeugma au fost solicitate de la SUA

Mozaicurile Zeugma au fost solicitate de la SUA

Turcia a facut demersuri pentru aducerea ın tara a mozaicurilor Zeugma Mosaics aflate ın Statele Unite.
Ministerul Culturii și Turismului a lansat o noua initiativa pentru ıntoarcerea mozaicului Zeugma, care a fost transportat ilegal din Turcia și expus la Universitatea Bowling Green din SUA.
In urma activitatatii desfașurata sub conducerea Directiei Generale a Bunurilor Culturale și a Muzeelor, s-au adus ın tara 4 mii 311 de artefacte care au fost exportate ilegal din 2003, iar 55 de piese aflate ın 17 tari sunt urmarite ındeaproape.
Printre aceste lucrari se numara cele 12 parti ale  mozaicurilor Zeugma care se afla la Universitatea Bowling Green din statul american Ohio.
Ministerul Culturii și Turismului a trimis prin canalul consulatului general din Chicago o noua scrisoare universitatii care are o noua conducere, pentru a redobandi mozaicurile Zeugma din Turcia.
A fost ceruta organizarea unei reuniuni pentru ıntoarcerea mozaicurilor, care apartin clar oraşului antic Zeugma din sudul Turciei.
Mozaicurile Zeugma, cumparate ın 1960 dupa sapaturile ilegale de la ruinele Zeugma din Kastamonu și achizitionate de comerciantul de arta numit Peter Marks pentru 35.000 de dolari ın 1965, sunt afişate la Universitatea Bowling Green, acoperite cu panouri de sticla.

 


Etichete: ohio , sua , zeugma , mozaic , turcia

Ştiri din aceeaşi categorie