Tensiune ın Kirkuk

Tensiune ın Kirkuk

Tensiune ın Kirkuk

Agentia de securitate a guvernului kurd irakian (IKBY) a afirmat ca armata irakiana și Hashti Shabi concentreaza trupele kurde ın Kirkuk şi intentioneaza sa controleze platformele petroliere și aeroporturile militare.
Intr-o declaratie emisa pe Twitter de Agentia de Securitate, s-a mentionat "s-a constatat ca armata irakiana și Hashti Shabi transporta tancuri, tunuri, hummers și alte arme grele ın satul Besir și Tazehurmatu, la sud de Kirkuk".
S-a argumentat ca motivul transportului militar efectuat de armata irakiana și Hashti Shabi la sudul orașului a fost acela de a confisca puturile petroliere, aeroporturi și baze militare care sunt sub controlul grupului Peshmerga.
Totodata, s-a anuntat ca distanta dintre fortele Peshmerga și armata irakiana și fortele Hashti Shabi este de 3 kilometri.
Kemal Kirkuki, comandantul Comandamentului Permanent al Frontului de Vest din Kirkuk, a declarat corespondentului AA ca este o tensiune militara ın regiune, confirmand ca Hasidi Shabi ınainteaza din partea de sud a orașului.
Kirkuki a exprimat faptul ca toate fortele Peshmerga au fost deplasate ın pozitii și ca o eventuala interventie nu va fi lasata fara raspuns.
In ceea ce privește ultima situatie din centrul orașului, Kirkuki a exprimat faptul ca unii locuitori  s-au ınarmat  ın mod voluntar  și se opun intrarii lui Hasidi Shabi ın oraș.
Premierul irakian Haydar al-Ibadi ıntr-o declaratie scrisa a subliniat ca nu-și vor ıntoarce armele catre populatie și nu vor starni razboi cu kurzii.
Intre timp,
A fost organizat un atac armat asupra biroului Partidului islamic Dawa Irak din Kirkuk, al carui membru este prim-ministrul Haydar al-Ibadi.
Ofiterul de politie din Kirkuk, Necdet Vendavi, a spus ca nu s-a ınregistrat nicio pierdere de viata ın atac.
Afirmand ca cladirea partidului a fost distrusa, Vendavi a subliniat ca atacurile similare ımpotriva  organizatiilor politice Turcmene din Kirkuk au crescut ın ultima perioada.
Vendavi a adaugat ca politia ia din ce ın ce mai multe masuri de securitate ın zona ın care atacul a avut loc.

 Ştiri din aceeaşi categorie