Analiza zilei - 12.04.2018

Atacul chimic recent asupra orașului Douma din Ghouta Orientală situată în apropiere de capitala siriană Damasc a fost reflectat în presa mondială.

Analiza zilei - 12.04.2018

Atacul chimic recent asupra orașului Douma din Ghouta Orientală situată în apropiere de capitala siriană Damasc a fost reflectat în presa mondială. Din păcate, un număr mare de civili, majoritatea covârșitoare fiind femei și copii, și-au pierdut viața în atac. Regiunea Ghouta Orientală aflată sub controlul opoziției de la începutul războiului a devenit în ultima perioadă ținta principală a regimului. Toată regiunea a fost bombardată intens timp de câteva luni; spitalele, școlile, moscheile din regiune nu au făcut excepție.

Vă prezentăm analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.

Cucerirea regiunii Ghouta Orientală, care datorită așezării geografice în raport cu capitala Damasc, beneficiază de o poziție strategică, reprezentând o amenințare directă la adresa regimului, este extrem de importantă pentru regim. Ghouta Orientală aflată sub asediul regimului timp de 7 ani de la începutul războiului a fost proclamată drept o zonă de dezescaladare în cadrul procesului de la Astana realizat conformitate cu un acord încheiat între Turcia și Rusia. Însă Rusia și Iranul, folosind ca pretext prezența organizațiilor teroriste în regiune, începuseră să realizeze lovituri asupra regiunii.  În urma bombardamentelor intense din ultima perioadă și opoziția s-a predat și a fost evacuată din regiune spre nordul Siriei spre zonele de influență ale Turciei. La finalizarea procesului de evacuare orașul Douma din Ghouta Orientală rămăsese sub controlul Jaysh al-Islam (Armata Islamului). Rusia a mediat negocierile între Jaysh al-Islam și regimul sirian. Potrivit unui acord încheiat cu Rusia,  Jaysh al-Islam și-ar fi continuat existența în regiune și, activând ca o forță de poliție, ar fi asigurat securitatea în zonă. Însă această înțelegere nu a fost acceptată de regim și negocierile s-au blocat îndeosebi după refuzul Armatei Islamului să se evacueze din zonă. Prin urmare a fost efectuat un atac cu arme chimice asupra orașului Douma care a provocat moartea a mai multor civili dar și a forțat evacuarea Jaysh al-Islam spre nordul Siriei. Influențat de faptul că insistența de a rămâne în regiune ar rezulta în creșterea riscului atacurilor cu arme chimice, pe de o parte, și solicitările civililor din cauza creșterii temerilor și îngrijorărilor lor după atacul chimic, pe de alta, Jaysh al-Islam a convenit cu regimul sirian asupra evacuării.

În caz dacă nu ar fi fost încheiat un acord cu privire la  evacuare, prețul unei operațiuni militare care ar viza preluarea controlului asupra orașului, ar fi fost extrem de mare.  Se știe că Jaysh al-Islam cunoscut pentru capacitatea sa militară a construit linii de apărare și a avut un număr mare de muniții și arme grele în depozite în regiunea Douma. Regimul ar fi suferit pierderi considerabile dacă Jaysh al-Islam format din foști militari  ar fi continuat să apere Douma. De fapt, regimul a plătit deja un preț mare pentru preluarea orașului similar, Darayya în cursul unei operațiuni îndelungate care a durat luni. Prin efectuarea unui atac presupus cu arme chimice regimul Assad a obținut un rezultat rapid și ușor fără a plăti scump. Deși folosirea armelor chimice este o metodă contrară valorilor umane, atacul recent este un mare câștig din punctul de vedere al regimului.

Atât timp cât costul utilizării armelor chimice de către regimul Assad nu provoacă reacția internațională, aceasta va fi pentru regim o soluție cu cel mai scăzut preț posibil. Se susține că regimul care a folosit arme chimice de 215 de ori în atacurile sale de la începutul războiului recurge din nou la arme chimice prevăzând indiferența comunității internaționale. De asemenea e posibil ca regimul să fi recurs la utilizarea armelor chimice având încredere în sprijinul Rusiei în termeni diplomatici în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Într-o ecuație în care valorile umane sunt lăsate pe o parte și comunitatea internațională nu reacționează, se poate spune că cea mai bună soluție pentru Douma din perspectiva regimului Assad este atacul cu arme chimice.

V-am prezentat analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.Ştiri din aceeaşi categorie