Analiza zilei 01.05.2017

Analiza zilei 01.05.2017

Analiza zilei 01.05.2017

Articolul publicat de Purtătorul de cuvânt prezidențial, Ibrahim Kalin în data de 04.26.2017 în revista Daily Sabah.

Fragmentarea mentală și spirituală a lumii musulmane

Lumea musulmană trebuie să-şi revină din starea de sărăcie şi să-şi reconstruiască mediul moral şi intelectual.În timp ce este ferm ancoratăîn propriile tradiții şi izvoare, lumea musulmană trebuie să abordeze lumea dintr-o perspectivă al cărei orizont este  mult mai deschis.Lumea musulmană este afectată de sărăcie,dezbinare şi proastă guvernare. Ne întâmpinăm numai cu fragmentarea politică izvorăşte profund din ceea ce cercetătorii politici numesc, Darülislam,teritoriul păcii...Războaie civile, conflictele tribale şi dintre secte, invaziile, intervențiile militare, statele eşuate  și guvernele sărace, irosesc resursele naturale și umane din țările musulmane. Pe de altă parte, mai îngrijorător decât fragmentarea politică și divizarea lumii este divizarea mentală şi spirituală care devorează lumea musulmană contemporană..

Imperiile musulmane, statele și emiratele şi-au primit partea lor, rezultată din diferențele politice și rivalităţile dintre puteri. Cu toate acestea,imaginaţia socială care uneşte unităţile musulmane din Balcani şi Africa până la Orientul Mijlociu și Asia deSud-Est a rămas  întotdeauna puternică.Împărtăşind aceiaşi perspectivă intelectuală şi spirituală a reprezentat elementul cel mai puternic al comunităţii musulmane.Ceea ce uneşte lumea musulmană din punct de vedere mental şi spiritual transcede diferenţele politice,etnice şi dintre secte. Astăzi lumea musulmană are nevoie să recupereze  din nou acel spirit.

Perspectiva intelectuală și imaginația socială a societăţilor musulmane tradiționale îşi au originea în unitate divină, justiţie și virtute. Mai mult decât atât, iubirea divină și dragostea faţă de semeni, mila și iertarea infinită a lui Allah au stat la  baza acestei perspective. Fiinţle umane sunt datoare să-l iubească pe Allah, natura şi pe celelate fiinţe umane, ca făcând parte din credinţa lor.Lumea le-a fost dată oamenilor în semn de încredere şi este de datoria fiecăruia să aibă grijă de ea.

Perspectiva asupra lumii susţine de asemenea, caracterul neprevăzut şi trecător al lumii.” Lumea” în care noi trăim nu îşi este autosuficientă,neputând exista de una singură. Este acolo pentru a servi unui scop şi asta acordă posibilitatea fiinţei umane care este finită să stabilească credință, justiţie şi virtute în această lume..Numai faptele noastre bune, pot masura omenia noastră.

Această perspectivă particulară asupra lumii şi semnificaţia ei pentru fiinţele umane,seregăseşte în toate acţiunile umane din cadrul lumii musulmane.Începând cu un simplu fermier sau cizmar şi până la negustori,oamenii de stat, mari arhitecti, cercetători sau oamenii de știință,fiecare a inspirat aerul intelectual și spiritual a unei realităţi transcedentale care a trecut dincolo desuferinţele şi încercările acestei lumi. Armata, războaiele și imperiile s-au perindat , însă, structura morală a comunității musulmane s-a păstrat mereu..

Nu este deloc o coincidenţă faptul că,lumea musulmană a furnizat unele dintre cele mai măreţe creaţii ştiinţifice şi de cercetare   în timpul şi după cele două atacuri majore pe teritoriul său,cruciadele şi invazia mongolă.Cruciadele au ocupat Ierusalimul în 1099 şi au insangerat acest pământ sfânt într-un mod nemaivăzut. Mongolii au distrus totul în calea lor și au decimat ceea ce odată era Imperiul Abassid în 1258 pe străzile Bagdadului curgând sânge zile de-a rândul..

Lupta politică internă din lumea musulmană a continuat neîntrerupt între secolele XII și XIII și mai târziu.

Dar nimic din toate acestea, nu împiedică apariția și dezvoltarea unei liste lungi de înțelepţi musulmani în toate domeniile de discipline intelectuale și spirituale.

În ciuda turbulențelor politice și militare din jurul lor, Imam Ghazali, Fahri al-Din al-Razi, Al-Suyuti, Ibn Sina, Ibn Rushd, Ibn Hazm, ibnTufayl, Ibn Bajjah, Mevlana Celaleddin Rumi, İbn-i Arabi, Suhrawardi, el-Biruni, Nasır al -Din al-Tusi, İbn Haldun și alții, au construit o civilizație universală.

 

Conflictele politice şi militare la scară largă s-au produs cu costul vieţii oamenilor obișnuiți, precum și al comunităților artistice şi ştiinţifice. Dar toate acestea nu au fost niciodată o scuză pentru a justifica conformismul moral şi lenea intelectuală. Mai degrabă, liderii intelectuali și spirituali ai comunităţii pentru a fi mai responsabili au transformat toate crizele în oportunităţi sprea fi mai creativi,mai adaptabili şi mai responsabili . Ei nu au așteaptat dizolvarea crizei politice și militare pentru a-şi produce operele. Dimpotrivă, rezistența și continuitatea lucrărilor durabile  au ajutat la rezolvarea conflictului politic pe termen lung.

Este foarte adevărat că filosofii musulmani, oamenii de știință și artiștii au propria lor opinie, respectiv diferențe şi dispute justificate. Cu toatea acestea, ei au răspândit o perspectivă intelectuală şi imaginaţie socială care au susţinut o tradiţie artistică şi ştiinţifică de secole. Şi-au desfăşurat activităţile într-un mediu conceptual care susţinea principiul „Unitate în diversitate” (wahdahfi'l-kathrah ). Ei au susţinut faptul că, această unitate nu este uniformitate iar diversitatea, de asemenea nu este un haos.

 

Știm că acest punct intelectual și spiritual al unității și integrității lumii musulmane de astăzi s-a pierdut.

Intelectualii musulmani nu se mai simt angajaţi la propriile lor tradiții dar nici nu s-au încadrat în interiorul modernismului secular. După un trecut strălucitor, acum sunt scindaţi între un plin conflict și o istorie incertă. În mod paradoxal și tragic, într-o lume în care globalizarea și interdependența sunt în plină creştere, identități naționale, culturale și confesionale ne diversifică perspectivele şi răspunsurile de astăzi.

 Rezultatul este o divizarea mentală și spirituală al cărui cost este unul ridicat:adânceşte diferențele și diviziunile existente, crește înstrăinarea și conduce la un conflict fără sfârșit.

Lumea musulmană trebuie să scape de această situaţie de sărăcie și trebuie să-şi reconstruiască viața intelectuală și morală.În timp ce este ancorată ferm în tradiţiile şi izvoarele sale, trebuie să abordeze lumea dintr-o perspectivă de orizont deschis. Dezbinarea politică va putea fi combătută doar prin folosirea unui limbaj comun, care va fi recuperat astfel încât să confere sens lumii în care noi trăim..Ştiri din aceeaşi categorie