Din vizorul Turciei 19/2017

Din vizorul Turciei 19/2017

Din vizorul Turciei 19/2017

Terorismul PYD-YPG în Siria

Revoluţia siriană începută prin cererea de democraţie a poporului din Siria a împlinit şase ani. In acest moment în Siria; autoritatea regimului Assad este ştirbită, căpătând importanţă actorii externi statului trăindu-se astfel o perioadă metisă. Printre actorii externi statului se numără şi organizaţiile teroriste de genul PYD/YPG şi Statul İslamic (İSİS). Şi noi în programul acesta vom analiza în lumina ultimelor evenimente terorismul PYD/YPG din Siria.

 Vă prezentăm în continuare o evaluare pe această temă, realizată de către Cemil Doğaç İpek, asistent universitar în cadrul Universităţii Ataturk, facultatea Relaţii İnternaţionale…

Revoluţia siriană începută prin cererea de democraţie a poporului din Siria în martie 2011 a împlinit şase ani. Siria trăieşte o perioadă metisă în care actorii externi statului au căpătat importanţă. Ramura siriană a organizaţiei teroriste PKK a apărut în Siria de nord sub numele de  PYD/YPG fiind unul dintre actorii acestei perioade. PYD/YPG s-a bucurat de haosul trăit în Siria. Prin asocierea cu regimul Assad şi bucurându-se de sprijinul Occidentului în scurt timp a preluat controlul unor regiuni aflate la graniţa dintre Turcia şi Siria. A declarat aceste regiuni cantoane.

         PYD (folosindu-se şi de pericolul DAESH) s-a prezentat ca un actor util marilor puteri externe ca SUA şi Rusia. Pe de altă parte, utilizând metode teroriste ilegale şi-a intensificat activitatea în zonă. PYD profitând de lipsa autorităţii din zonă îşi continuă activităţile în Siria de nord pentru atingerea scopurilor personale. 

         Profitând de structura chaotică din Siria, cu sprijinul SUA încearcă să unească cantoanele. İar Turcia dând  un răspuns militar acestei mişcări a început operaţiunea Scutul Eufratului. Astfel a eşuat planul PYD/YPG de unire a cantoanelor.              

         PKK valorificând lipsa autorităţii din nordul Siriei a înfiinţat la 17 octombrie 2013 ramura sa siriană cu numele de PYD. In anul 2011 şi sub influienţa Primăverii Arabe o dată cu începutul mişcării revoluţionare siriene a primit sprijinul grupărilor kurde. S-au evidenţiat nume ca Mişel Temmo liderul Mişcării Viitorului. Şi kurzii au participat la revoluţia împotriva regimului. Puţin timp după aceasta Mişel Temmo a fost asasinat. İar susţinătorii săi au acuzat pentru acest lucru regimul Assad şi PYD-ul. Astfel, opozanţii regimului, kurzii au început să slăbească. PYD întreţinând legături bune cu regimul Assad a început să iasă în evidenţă. 

         În regulamentul PYD-ului, printre condiţiile de bază cerute pentru a deveni membru al acesteia primează devotamentul faţă de liderul PKK Abdullah Ocalan. Această informaţie este suficientă pentru a înţelege relaţia PKK/PYD.  PKK/KCK, îşi continuă controlul absolut asupra PYD, ramura sa siriană şi prin diferite nume. În urma cercetărilor efectuate mulţi membrii ai PKK-ului, după începerea crizei din Siria, au fost însărcinaţi de către acesta să desfăşoare activităţi armate ale PYD-ului. Ţările europene nu se opun şi nu ripostează în mod serios activităţilor întreprinse de reprezentanţii organizaţiei teroriste PYD din ţările lor. De asemenea se observă ca unii preşedinţi de stat arată un deosebit interes faţă de PYD/YPG. De exemplu, preşedintele Franţei a avut o întrevedere la Palatul Elysée cu liderul PYD Asia Abdullah şi comandantul YPJ Nesrin Abdullah. Foarte des membrii PYD au întrevederi cu Parlamentul European. În septembrie 2016 liderul PYD Salih Muslim s-a dus la Parlamentul European. Aici a ţinut o cuvântare luând ca ţintă mişcarea Scutul Eufratului obţinând sprijin pentru organizaţie.   

       O dată cu începerea retragerii controlate a forţelor regimului în nordul ţării YPG a ocupat Ayn al’Arab, Amude şi Afrin-ul fără să intre într-un conflict serios. În acest moment, YPG încearcă să se ascundă sub masca SDG. Cunoaştem şi faptul că aproape 90% din SDG – Forţele Democratice Siriene – au fost create de YPG. În ceea ce priveşte dosarul cu încălcările drepturilor omului de către YPG ştim că este foarte gros. Aşa cum vă amintiţi, sute de oameni au fost forţati să emigreze din cauza atacurilor organizate de YPG în Tel Abyad, situat în nordul oraşului Raqqa (asupra aşezărilor kurde care nu le-au acceptat suveranitatea, asupra turcmenilor şi arabilor suniţi care nu sunt supuşi lor).  De aceea PYD/YPG ar trebui să se retragă de urgenţă în estul Eufratului. Este obligatorie şi împiedicarea stagnarii pe termen lung şi la est de Eufrat. Se aşteaptă să nu fie perturbată liniştea comunităţii internaţionale faţă de infracţiunile comise din partea YPG de încălcarea articolelor în ceea ce priveşte drepturile civililor din cadrul Convenţiei de la Geneva şi din cadrul Curţii Penale İnternaţionale. Este cunoscut faptul că PYD foloseşte luptători copii. Organizaţia pentru Urmărirea Drepturilor Omului; (Human Rights Watch) a publicat un raport prin care incrimina YPG-ul pentru folosirea copiilor în lupte armate. În raport există informaţii precum că până şi copiii de 12 ani sunt puşi să folosească arme alături de forţele armate. Sunt confirmate zvonurile precum că există şi militanti de vârsta copiilor printre cei înmormântaţi în urma conflictelor armate.  Conform documentelor devenite oficiale în cadrul PYD/YPG există şi numeroşi terorişti străini. O parte importantă dintre aceştia vin şi din Europa. În această problemă, Occidentul ar trebui să ia măsuri şi să-şi retragă sprijinul acordat PYD/YPG. Ar trebui să se gândească că acest grup războinic străin într-o bună zi ar putea să se întoarcă împotriva sa precum un potanţiel “Anders Behring Breivik”. Deoarece teroarea este un bumerang. Până la urmă se va întoarce asupra celui care l-a aruncat. Forţele care sprijină PYD/YPG ar trebui să ia în consideraţie acest lucru.

V-am prezentat un program pregatit de Cemil Doğaç İpek, asistent universitar în cadrul facultăţii Relaţii İnternaţionale, Universitatea Ataturk…

 Ştiri din aceeaşi categorie