Analiza zilei - 09.02.2018

Analiza zilei - 09.02.2018

Analiza zilei - 09.02.2018

Can Acun, cecetătorul Direcției Politica Externă al Centrului Analitic SETA

Timp de peste 30 de ani Turcia își continuă lupta decisivă împotriva terorismului. În această perioadă mii de oameni și-au pierdut viața în urma atacurilor organizației teroriste PKK. Însă, în ultimii ani, la lupta necontenită a Turciei cu PKK s-a adăugat o nouă provocare reprezentată de Daesh, care a apărut, profitând de haosul care avusese loc în Irak și Siria, și a început să efectueze atacuri inclusiv în Turcia.

Această situație a dus la desfășurarea unei lupte eficiente și împotriva Daesh, și prin efectuarea operațiunilor împotriva Daesh și PKK Forțele de securitate ale Turciei au reușit să reducă la minimum amenințarea terorismului pe teritoriul Turciei.  Turcia a fost nevoită să declanșeze operațiuni militare transfrontaliere împotriva amenințărilor provenite din partea Daesh, care din cauza lipsei de autoritate și războiului continuu și-a creat o bază logistică și o zonă de siguranță  în Siria. Turcia, eliminându-și linia frontalieră de amenințarea din partea Daesh în cadrul operațiunii Scutul Eufratului, a făcut un pas important și împotriva YPG, extensia siriană a organizației teroriste separatiste PKK, declanșând operațiunea ”ramura de măslin”.

YPG-ul care controlează de ani de zile regiunea Afrin reprezintă o amenințare din punctul de vedere al securității naționale a Turciei. Elementele teroriste aflate la Afrin prin care în același timp trece ruta de infiltrare a teroriștilor și armelor în Turcia, constituie o amenințare pentru Turcia.  Într-adevăr, multe sisteme de armament provenite din Siria au fost confiscate în timpul operațiunilor forțelor de securitate pentru combaterea terorismului.   YPG la Afrin a devenit, de asemenea, o resursă umană care livrează militanți pentru PKK. Militanții YPG din Afrin, de asemenea, au constituit un sprijin de propagandă pentru PKK, provocând reacții împotriva Turciei cât în țară atât și peste hotare. Mulți civili și-au pierdut viața în numeroasele atacuri ale YPG asupra unor regiuni turcești în special Kilis și Reyhanli. Încheierea cu succes a operațiunii ”ramura de măslin” va asigura securitatea frontalieră a Turciei în această regiune, și eliminarea organizației teroriste YPG din Afrin în același timp va împiedica realizarea visului PKK de a crea un coridor de teroare din Irak până la Marea Mediterană la granița de sud a Turciei.  

Stăpânirea YPG –ului asupra teritoriilor siriene nu periclitează doar securitatea națională a Turciei ci în același timp reprezintă o amenințare la adresa integrității teritoriale a Siriei. De fapt, așa numita conducere a KCK de care depinde și YPG nu s-a renunțat la visul ”Kurdistanului” care acoperă unele regiuni ale Siriei, Iranului, Irakului și Turciei. Și, într-adevăr, în așa-numitele guvernări regionale ale YPG-ului, în regiunile eliberate de sub controlul ei, se găsesc  astfel de hărți ai ”Kurdistanului”. YPG a proclamat teritoriile controlate de ea drept regiunea federală nord-siriană și a organizat alegeri false acolo.

Pe de altă parte operațiunea ”ramura de măslin” a Turciei are ca scop eliminarea organizațiilor teroriste la Afrin și eliberarea poporului de dictatura terorismului.  După cum se știe, kurzii sirieni constituie majoritatea populației din Afrin.

Mulți kurzi au fugit de persecuțiile YPG-ului și s-au refugiat în Turcia, Irak sau în țările europene. Nu mai în Turcia trăiesc 300 de mii de kurzi sirieni care au fugit  de YPG. Se știe, de asemenea, că kurzii care trăiesc la Afrin și doresc să fugă sunt împiedicați și forțați de YPG să rămână. Turcia vizează împreună cu Armata Națională formată din sirieni să elibereze Afrinul de elementele teroriste ale YPG și să  salveze poporul. Pliantele aruncate deasupra orașului Afrin cu mesajul: ”Afrinul este al Afrinienilor, demonstrează, de asemenea, poziția Turciei.

Operațiunea ”ramura de măslin” este o operațiune militară lansată de Turcia ca urmare a mai multor motive. Eliminând împreună cu forțele Armatei Naționale formate din sirieni  militanții YPG din Afrin, Turcia va distruge amenințarea la adresa securității sale naționale și în același timp va menține integritatea teritorială a Siriei și îi va elibera pe kurzii sirieni de persecuțiile YPG-ului.

Operațiunea ”ramura de măslin”, producând un efect de domino,  va slăbi substanțial organizația teroristă PKK / YPG și în alte regiuni. Locuitorii din regiunile Manbij, al-Hasaka, Rakka și Deir Ezzor  intimidați de către organizația teroristă au început să se opună. De fapt, oamenii din Manbij deja începuseră să riposteze. Țările ca SUA care continuă să ofere sprijin teroriștilor vor vedea din nou că aceasta va costa mult și va evolua până la un punct la care nu va mai fi sustenabilă. Ştiri din aceeaşi categorie