Declarațiile țărilor cu privire la legătura între PKK / KCK și PYD / YPG

Poziția unor țări cu privire la existența legăturii între organizația teroristă PKK și YPG/PYD

Declarațiile țărilor cu privire la legătura între PKK / KCK și PYD / YPG

Declarațiile țărilor cu privire la legătura între PKK / KCK și PYD / YPG

Dovezile că PYD/YPG este extensia siriană a organizației teroriste PKK/KCK au fost recunoscute de birourile de informații și de securitate ale mai multor țări; și în declarațiile mai multor țări a fost, de asemenea, relevată această legătură organică. Declarațiile țărilor cu privire la faptul că PYD/YPG este într-adevăr o organizație teroristă și are o legătură organică cu PKK sunt expuse în continuare.

STATELE UNITE ALE AMERICII

Pe pagina oficială a serviciului secret american CIA, care acordă sprijin de arme, logistic și financiar către PYD/YPG sub pretextul luptei împotriva Daesh, PYD/YPG  a fost descrisă ca extensia siriană a PKK/KCK.   În cercetările acestui serviciu legate de țară, PYD / YPG a fost prezentată ca o ”organizație teroristă de origine străină” care activează în Siria. Împreună cu acestea fostul lider al PYD, Salih Muslim a fost menționat ca reprezentantul sirian al PKK/KCK.

Centrul Naţional Antiterorist al SUA (NCTC), înființat după evenimentele din 11 septembrie, a recunoscut PYD/YPG drept extensia siriană a  PKK/KCK și a publicat informația aceasta pe siteul său oficial; însă informația în cauză a fost ulterior scoasă de pe site.

Pe lângă declarațiile făcute de către CIA și NCTC, secretarul de stat al apărării din perioada președinției lui Obama, Ashton Carter, a confirmat, de asemenea,  relația între YPG și PKK în cadrul reuniunii Senatului pe tema Daesh.

În afara de cele sus menționate, purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, în cadrul unui briefing zilnic din 26 ianuarie 2018, referindu-se la operațiunea la Afrin și acțiunile Turciei în regiune, în loc de a numi elementele PYD din regiune ”YPG” a spus ”PKK” direct. Prin urmare Nauert a continuat fără să-și corecteze spusele: ”Turcia și-a întors privirea de la Daesh în nord vestul Siriei și acum vânează pe PKK. Vrem stabilitate acolo.”

Extensia siriană a organizației teroriste PKK, PYD, care este în mod evident sprijinită și, de fapt, considerată drept un aliat de către SUA a fost recunoscută drept o organizației teroristă de către NATO în cadrul reuniunii din 2013; s-a stabilit, de asemenea, că și SUA a aprobat acest document. Potrivit informațiilor obținute din sursele NATO, la reuniunea NATO din iunie 2013 care a avut loc la sediul NATO la Bruxelles, și la care au participat SUA și alte țări membre, membrii a lucrat asupra Documentului de Strategie Informațională. În documentul elaborat PYD/YPG, KCK și PKK au fost descrise fiind ”o organizație teroristă”. Și SUA a aprobat oficial acest document. În MC-160 – un document al NATO important în privința strategiei informaționale, PYD a fost stabilită ca o organizație teroristă legată de PKK.

În ce privește crearea Forțelor Democratice Siriene, în cadrul reuniunii anuale de securitate a unui din cele mai importante think-tankuri din SUA, Aspen Institute care a avut loc în statul Colorado, Comandantul Forțelor Speciale ale SUA, gen. Raymond Thomas a relatat că din cauza viziunii Turciei  că YPG este legată de PKK, au recomandat YPG-ului ”să-și schimbe denumirea”, și prin urmare denumirea a fost schimbată în ”Forțele Democratice Siriene”. Thomas a notat că schimbarea denumirii ”a sporit un pic credibilitatea YPG-ului”. Thomas, care a menționat că le-a spus și membrilor YPG că percepția legăturii între YPG și PKK provoacă probleme a accentuat: ”Trebuie de lucrat asupra propriilor branduri. Dacă ar continua cu același brand, adică ar rămâne legați de PKK, dificultăți nedorite ar putea apărea în relațiile.”

MAREA BRITANIE

Potrivit raportului cu privire la Turcia întitulat ”Presiune sau îmbunătățire? Este timpul deciziei pentru Turcia – Parlamentarii sprijină rolul britanic pozitiv” elaborat în martie 2016 de către Comisia pentru relații externe a Parlamentului britanic, guvernul Regatului Unit a susținut că Turcia are dreptul la legitima apărare împotriva violenței PKK. A fost subliniat, de asemenea, că organizația teroristă PKK este inclusă pe lista organizațiilor teroriste a Regatului Unit, însă în privința extensiei siriene a acestei organizații, PYD/YPG a fost notat: ”YPG nu este pe lista teroriștilor. În același timp suntem îngrijorați de relațiile YPG-ului și aripii politice ale sale, PYD, cu PKK. Luăm în serios informațiile privind aceste relații și le includem pe ordinea de zi în cadrul interacțiunilor cu PYD. Încercăm să stabilim limite între YPG și PYD, pe de o parte, și PKK cu actele teroriste pe de alta.”  În plus ambasadorul britanic Richard Moore a făcut niște declarații importante cu privire la subiectul terorismului și în special Siria. Moore, subliniind că în ceea ce privește lupta împotriva PKK, Marea Britanie este cel mai puternic prieten al Turciei, a notat: ”Poziția noastră în privința acestui subiect este clară. PKK este o organizație teroristă. Și PYD are legături cu ea. Puteți vedea portretele lui Abdullah Öcalan în birourile PYD.”

Alistair Burt, ministrul britanic pentru Orientul Mijlociu, a spus cu privire la legătura între organizația teroristă PKK și PYD/YPG: ”Ne dăm seama de existența acestor relații. În cadrul convorbirilor cu PYD și YPG le spunem că trebuie să pună capăt acestor relații. În practică, probabil că nu întrerup. Relațiile ies în evidență.” În afara de aceasta, Burt a adăugat: ”Noi nu avem nici o legătură cu PKK, însă suntem îngrijorați în privința relațiilor posibile și ne străduim întotdeauna să oprim orice relații posibile între PYD și PKK.” Pe de alta parte o persoană, S.O., care trăiește în Marea Britanie a fost condamnată la 21 de luni de închisoare pentru intenția de a adera la PKK. Într-o scrisoare și un clip video lăsate de către persoana în cauză familiei sale, persoana îi informează pe membrii familiei sale că intenționează să meargă la Ayn al-Arab (Kobani) și să se alăture PKK ca să lupte împotriva Daesh. Hotărârea instanței de judecată britanice susține faptul că PYD/YPG legată de PKK este implicată în diverse activități în Siria.

GERMANIA

Potrivit știrilor care au apărut la 4 februarie 2018,  Katja Kipping, co-președinte al partidului de Stânga, a ţinut un discurs în faţa Parlamentului German, în cadrul căruia a condamnat operațiunea declanșată de Forțele Armate ale Turciei la Afrin și a reacționat dur la faptul că Parlamentul nu a emis o declarație, condamnând această operațiune.  Imediat după, deputatul Partidului Alternativa pentru Germania (AFD), Petr Bystroň, a răspuns deputaților de Stânga îndoliați: ”Turcia combate YPG, extensia siriană a PKK, considerată de Germania drept o organizație teroristă. Vă preocupă numai faptul că sunt loviți prietenii voștri marxiști din PKK. Strângeți bani prin intermediul unor grupuri ilegale și ajutați PKK cumpărându-le arme” și astfel, a reacționat la intrarea lor în Parlament, purtând eșarfe, simbolizând organizația PKK.

OLANDA  

Ministrul de externe olandez, Halbe Zijlstra, în cadrul declarațiilor sale din 23 ianuarie 2018 cu privire la operațiunea ”ramura de măslin”, declanșată de Forțele Armate ale Turciei la Afrin, referindu-se la articolul 51 al Cartei ONU care stipulează în mod explicit dreptul la autoapărare, a spus: ”Au fost efectuate atacuri directe împotriva Turciei. Există semne suficiente pentru auto-apărarea Turciei. Există legături strânse între YPG și PKK. PKK este considerată drept o organizație teroristă și de Olanda și de Europa.”

SPANIA

În privința relației între PKK / KCK și  PYD / YPG, poziția Spaniei poate fi aflată dintr-o decizie a instanțelor judecătorești din Spania. Potrivit unui comunicat al Ministerului de interne spaniol  din 27 ianuarie 2016, 9 persoane dintre care 8 cetățeni spanioli și un turc au fost reținuți pentru legăturile sale cu organizația teroristă separatistă PKK. Autoritățile spaniole au comunicat că suspecții furnizau noi membri din diferite țări ale Europei pentru PYD/YPG, structura siriană a PKK/KCK.  Potrivit actului de inculpare emis de Curtea Specială de Justiție a Spaniei la 23 ianuarie 2017, doi din suspecții au participat în programul de formare militară în cadrul luptei împotriva Daesh în nordul Siriei, s-au înrolat în YPG, extensia armată a organizației teroriste PKK, care își desfășoară acțiunile în nordul Siriei, și au participat activ în ciocnirile organizației YPG care îndeplinește instrucțiunile și este dependentă de PKK. Această decizie luată de guvernul spaniol confirmă că Spania recunoaște existența legăturii între  PYD/YPG și organizația teroristă PKK/KCK.


Etichete: YPG , PYD , KCK , PKK

Ştiri din aceeaşi categorie