Analiza zilei - 02.03.2018

Rezoluția CSONU: încetarea focului în Ghiuta de Est

Analiza zilei - 02.03.2018

Situată la est de capitala Siriei Damasc, regiunea Ghoutei de Est, care la fel ca și Cobar include și unele cartiere din centrul orașului Damasc, se află din 2013 sub asediul regimului și milițiilor pro-regim. Regiunea Ghouta de Est a fost recent expusă celor mai multe atacuri aeriene ale regimului și Rusiei. În cele din urmă, după ce mai mult de 250 de civili au fost uciși în doar 3 zile, s-a convocat Consiliul de Securitate al ONU și s-a convenit asupra unui acord de încetare a focului în întreaga Siria. Însă rezoluția Consiliului de Securitate care prevede instalarea unui armistițiu în Siria nu a oprit de fapt războiul din Siria și masacrele în Ghouta de Est. Faptul că în cadrul atacurilor sunt  lovite în special centrele de sănătate, brutăriile, țintele care aprovizionează oamenii cu produse alimentare agravează tragedia poporului din regiune și mai mult.

Vă prezintăm evaluarea subiectului pregătită de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.

 Situația de încetare a focului în regiunea Idlib, a fost luată sub control după înființarea a trei puncte de supraveghere separate în cadrul procesului Astana. Instalarea regimului de încetare a focului în regiunile Humus, Ghouta și Dera, prevăzut de procesul de la Astana, nu este în competența punctelor de supraveghere ale Forțelor Armate ale Turciei.  În urma opririi ciocnirilor la Idlib regimul lui Assad și milițiile pro-regim au lansat operațiuni majore în Ghouta de Est.

Înainte de începere a operațiunii terestre, regiunea Ghutei de Est  a fost bombardată de regim și de forțele aeriene rusești. S-a observat că Rusia și regimul lui Assad au efectuat bombardamente fără să facă o distincție între civili și militari și au pus în aplicare strategia ”scorched earth” (strategia pământului pârjolit)  la fel ca și în Alep. Consiliul de Securitate a fost convocat pentru a pune capăt masacrelor din Ghouta de Est care au avut loc în urma acestei strategii. O încetare a focului în zonă a fost declarată de Consiliul de Securitate care în realitate nu a fost instalată. Faptul că organizațiile teroriste Daesh și al-Qaeda au rămas în zona de încetare a focului  și neexistența unor mecanisme de pedepsire invalidează rezoluția Consiliului de Securitate.

Rusia se luptă oficial numai cu organizațiile teroriste Daesh și Al-Qaeda în Siria. Dar realitatea din teren arată că țintă primordială a Rusiei este opoziția moderată pe care o  bombardează fără a face distincție între civili și militari. În plus, respectarea rezoluției cu privire la  armistițiu devine voluntară fiindcă Consiliul de Securitate al ONU nu a stabilit niciun mecanism de sancționare în cazul încălcării acesteia.

Ar fi corect să descriem atacurile Rusiei și regimului lui Assad efectuate în regiunea Ghouta de Est ca masacre. Guta de Est este o regiune cu cea mai mare densitate a populației. Sute de mii de civili sub asediu sunt uciși fiind țintiți direct.

 Ca urmare a deciziei Consiliului de Securitate al ONU Rusia a declarat un ”armistițiu umanitar” în Ghouta de Est între orele 09.00-14.00 ca un gest de bunăvoință din partea sa.  Armistițiul declarat de Consiliul de Securitate a fost din prima zi încălcat de către regimul Assad și milițiile pro-regim, și atacurile asupra Ghutei de Est au continuat. Potrivit Echipelor de Apărare Civilă din Ghouta de Est  regimul lui Assad, în ciuda rezoluției CSONU și declarației Rusiei cu privire la instalarea armistițiului umanitar între orele 09.00-14.00 a continuat să lovească Ghouta de Est. Regimul a deschis focul de artilerie în jurul orei. 09.30 (ora locală) asupra localităților Duma, Beyt Sava și Merc din Guta de Est.

Turcia fiind o țară – garant al procesului de la Astana întreprinde acțiuni pe baza procesului pentru a opri ciocnirile din Ghouta de Est. Șansele de a opri atacurile Rusiei și regimului împotriva Ghoutei în cadrul procesului de la Astana sunt mai mari în comparație cu măsurile luate în cadrul ONU. Până la obținerea rezultatelor în cadrul  procesului de la Astana cu privire la acest subiect, Turcia s-a mobilizat pentru a asigura livrarea ajutorului medical celor răniți și livrarea ajutorului umanitar în Ghouta.                     

Tragedia umană din Guta de Est nu poate fi prevenită nu numai din cauza ecuațiilor complexe în Siria și pozițiilor Rusiei și regimului ci din cauza problemelor structurale ale ONU. Cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU în loc de a contribui la pacea mondială acționează conform intereselor sale.  Astăzi, poate cu o formulă interimară, masacrele din Ghouta de Est vor fi reduse sau toate încercările în această direcție vor eșua, dar dacă sistemul ONU nu se va schimba, mult mai multe exemple de Ghouta de Est din întreaga lume nu vor putea fi oprite.

V-am prezentat evaluarea subiectului pregătită de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.Ştiri din aceeaşi categorie