Analiza zilei - 23.03.2018

În cadrul Operațiunii Ramura de măslin declanșate cu scopul de a curăța elementele teroriste din regiunea Afrin Afrin și satele dimprejur au fost eliberate în 58 de zile de către Forțele armate turcești și Forțele Armatei Naționale

Analiza zilei - 23.03.2018

În cadrul Operațiunii Ramura de măslin declanșate cu scopul de a curăța elementele teroriste din regiunea Afrin și de a preda provincia localnicilor, Afrin și satele dimprejur au fost eliberate în 58 de zile de către Forțele armate turcești și Forțele Armatei Naționale. Eliminarea elementelor teroriste din centrul orașului Afrin  constituie în sine o lecție din punct de vedere uman, militar, și politic precum și va spori schimbarea mai multor ecuații în regiune. Succesul care a avut loc la Afrin va produce un efect de domino.

Vă prezentăm analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.

Îndepărtarea elementelor teroriste PKK/YPG de la Afrin în timp ce s-au împlinit 7 ani de la debutul războiului în Siria a fost o lecție din punct de vedere uman pentru toți actorii implicați în războiul sirian. Loviturile regimului sirian și susținătorilor acestuia asupra civililor sub blocadă, torturile și condamnarea la foame s-au desfășurat in ochii opiniei publice mondiale. În afară de atacurile cu bombe baril interzise și cu arme chimice interzise asupra civililor efectuate de regim și în atacurile Rusiei s-au folosit  bombe cu dispersie și dispozitive incendiare cu napalm. Iran, la rândul său, a livrat luptători străini în Siria și astfel a comis o mulțime de crime de război.

Pe de altă parte, SUA și YPG au forțat oamenii din nordul și estul Siriei să emigreze și au stabilit acolo un imperiu al fricii. YPG pentru a pedepsi oamenii  care i s-au opus, a transmis coordonatele lor către SUA, care prin urmare le-au bombardat casele și a torturat mulți prizonieri în închisori.  

Organizația a practicat exterminarea, reținerea în închisori, și exilarea kurzilor sirieni- oponenți ai guvernării monopartite a YPG.  SUA, la rândul său, a utilizat bombe cu fosfor în atacurile în Siria și a ruinat Rakka. Rakka deocamdată rămâne un oraș-fantomă, și civilii ni se întorc acolo. În pofida faptului că SUA a distrus Rakka, autoritățile americane nu fac investiții necesare pentru reconstruirea regiunii.

În cele șapte ani de război, Siria s-a confruntat cu multe atrocități. Chiar dacă atentatele teroriste barbare ale Daesh au avut un efect de șoc, cele mai multe pierderi civile au fost provocate de regim, Rusia și SUA. Turcia și Forțele Armatei Naționale formate din trupele Armatei Siriene Libere în cadrul operațiunilor Ramura de Măslin și Scutul Eufratului au dat o lecție importantă din punctul de vedere uman, militar și politic lumii întregi și tuturor actorilor implicați în conflictul sirian. În comparație cu Rakka și Mosul ruinate de SUA, Alep și Ghouta demolate de Rusia și Homs și Zabadani distruse de regimul Assad, Afrin a fost curățat de teroriști de către Turcia și Armata Națională aproape fără distrugeri.

Siria în ultimii 7 ani de război nu a văzut o altă operațiune militară cu un număr mic de victime civile și distrugeri, precum campaniile Ramura de măslin și Scutul Eufratului. În comparație cu alți actori din regiune Forțele Armate ale Turciei și forțele Armatei Naționale, avansând în regiune, nu s-au răzbunat pe civilii ci i-au protejat pe ei. Atitudinea deosebită și sensibilitatea demonstrată fața de civili în cursul operațiunii servesc drept un exemplu. Ar fi avut SUA pe parcursul operațiunii la Rakka aceeași atitudine și sensibilitate, sute de mii de civili și refugiați s-ar fi întors acum la Rakka. Pe lângă faptul că operațiunea Ramura de măslin reprezintă o lecție din punct de vedere uman, militar, și politic se preconizează că ea va schimba de asemenea ecuațiile în Siria. A fost stabilită o legătură directă între teritoriile eliberate de sub controlul teroriștilor în cadrul operațiunii  Scutul Eufratului și zonele controlate de opoziția siriană la Idlib. Astfel opoziția siriană datorită proceselor de pace de la Astana, Soci și Geneva a dobândit o poziție mai puternică. Iar legătura directă între Armata Națională și  Guvernul provizoriu din Siria a contribuit la întărirea aripii militare și celei politice ale opoziției siriene.  

În plus, Operațiunea Ramura de măslin va dezminți afirmațiile mass-media cu privire la YPG. În primul rând, s-a demonstrat că este nefondată afirmația că YPG este din punctul de vedere militar "cea mai eficientă putere locală", deopotrivă s-a dovedit că fără sprijinul direct al SUA organizația a eșuat. De asemenea a fost scos la iveală faptul că YPG nu este un reprezentant al kurzilor sirieni și  nu este susținut de popor. De fapt a fost evidențiat și de ONU și de imaginile obținute de vehicule aeriene autonome că în timp ce civilii încercau să părăsească regiunile controlate de YPG, militanții YPG i-au împiedicat.

Este clar că operațiunea de succes la Afrin va produce un efect de domino și de asemenea va lovi alte regiuni controlate de PKK. Manbij care se află sub controlul PKK, pe de o parte, și triburile arabe din estul Eufratului, pe de altă, au început să se mobilizeze. Arabii au ajuns în punctul să se revolte împotriva PKK.

V-am prezentat analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.Ştiri din aceeaşi categorie