Popullsia botërore në vitin 2050 mund të arrijë në 10 miliardë banorë

Popullsia botërore | Sipas Fondit të Kombeve të Bashkuara për Popullsinë (UNFPA), popullsisë botërore pritet t’i shtohen 2,2 miliardë njerëz në vitet 2017-2050 për të arritur në gjithsej 10 miliardë banorë. Për periudhën në fjalë parashikohet që nga Afrika t’i bashkohen popullsisë së botës 1,3 miliardë persona dhe nga Azia 750 milionë të tjerë.

Popullsia botërore

Popullsia botërore, e cila po rritet me rreth 84 milionë banorë çdo vit, në vitin 2050 mendohet të arrijë në 10 miliardë, ndërsa deri në fund të shekullit në 11,2 miliardë banorë, sipas parashikimeve. Në kuadër të parashikimeve që Fondi i Kombeve të Bashkuara për Popullsinë (UNFPA) ka bërë rreth situatës së popullsisë botërore gjatë shekullit të kaluar dhe se si do të jetë në 50 vitet e ardhshme, mendohet se popullsia botërore ka qenë 300 milionë banorë 2.000 vjet më parë. Popullsia në vitin 1600 ka qenë 600 milionë, në 1804 arriti në një miliard dhe në vitet 1900 në 1,5 miliardë banorë. Ndërsa rritja më e madhe a popullsisë është regjistruar pas viteve 1950. Aktualisht popullsia botëtore ka arritur në 7,7 miliardë banorë. Gjithashtu parashikohet që popullsia botërore, e cila rritet me rreth 84 milionë çdo vit, në fund të shekullit të arrijë në 11,2 miliardë. Duke pasur parasysh se në çdo 12 vjet popullsisë së botës i shtohen një miliard banorë, parashikohet se me ritmet aktuale ajo të arrijë në 10 miliardë në vitin 2050. Sipas UNFPA-së, popullsisë botërore pritet t’i shtohen 2,2 miliardë njerëz në vitet 2017-2050, kur për periudhën në fjalë parashikohet që nga Afrika t’i bashkohen popullsisë së botës 1,3 miliardë persona dhe nga Azia 750 milionë persona. Rritjen e popullsisë në Azi do ta ndjekin Amerika Latine, Karaibet, Amerika e Veriut dhe Paqësori. Ndërsa i vetmi rajon, në të cilin parashikohet ulje e popullsisë për këtë periudhë, është Europa, ku gjatë viteve 2017-2050 pritet renie e popullsisë në 51 vende dhe rajone, shumica e të cilave ndodhen në këtë kontinent. Në vitin 2050, gjysma e popullisë botërore do të formohet nga vetëm 9 shtete: Indi, Nigeri, Kongo, Pakistan, Etiopi, Tanzani, SHBA, Ugandë dhe Indonezi.


Fjalët Kyçe: