Turqia vitin e ardhshëm krijon bazën e saj shkencore në Antarktidë

“Së pari, do të ndërtojmë bazën tonë, pastaj do të aplikojmë për statusin e ‘shtetit këshillues’, deklaroi ministri i Shkencës, Industrisë dhe Teknologjisë, Faruk Ozlu.

Turqia vitin e ardhshëm krijon bazën e saj shkencore në Antarktidë

Ministri turk i Shkencës, Industrisë dhe Teknologjisë, Faruk Özlü, ka njoftuar se Turqia do të krijojë bazën e saj shkencore në Antarktidë. Ai në një intervistë për Anadolu Agency (AA) tha se vitin e ardhshëm në Antarktidë dhe do të hedhen themelet e bazës shkencore turke.

“Së pari, do të ndërtojmë bazën tonë, pastaj do të aplikojmë për statusin e ‘shtetit këshillues’. Shtetet këshilluese janë ata që kanë një të thënë në Antarktidë sot dhe nesër”, tha Özlü.

Özlü tha se Turqia aktualisht ka statusin e të qenit një “shtet observator” në Antarktidë. Ai shtoi se një ekip turk, i udhëhequr nga shkencëtari Burcu Özsoy, shkoi në Antarktidë për herë të dytë për kërkime në shkurt.

“Tani, 28 shkencëtarë punojnë me përkushtim në Antarktidë. Ata do të kthehen në shtëpi këtë muaj pas përfundimit të punimeve të tyre”, u shpreh Özlü.

Antarktida ka shërbyer si një zonë kërkimore shkencore që nga një traktat i vitit 1959, ndërsa Turqia është nënshkruese e traktatit.

Antarktida është kontinent më i ftohtë në tokë. Temperatura më e ulët u regjistrua në vitin 1983 në minus 89 gradë Celsius.

Qendra e parë kërkimore polare e Turqisë, Qendra Kërkimore Polare e Universitetit Teknik të Stambollit, u themelua në Antarktidë në vitin 2015.

Misioni i qendrës është të kryejë kërkime mbi Antarktidën dhe të rrisë profilin e Turqisë në komunitetin shkencor ndërkombëtar. (AA)

 Lajme të ngjashme