Festival u Beogradu: Proizvođači iz Srbije, BiH, Crne Gore predstavili stotine sireva

Posetioci mogu da probaju rolovani sir, dimljeni trapist, sir sa maslinama, koziji sir, čuruški sir, zanatski hlebovi sa sirom, džemove i druge poslastice sa sirom, među kojima su i ručno pravljeni keksići sa sirom, sladoled sa italijanskim sirom rikotom.

belgrat peynir fuari 1.jpg
belgrat peynir fuari 2.jpg
belgrat peynir fuari.jpg

Na sedmom Festivalu autohtonih sireva Balkana - Balkan Cheese Festivalu u Beogradu, različite i neobične vrste nekoliko stotina sireva, proizvode, kao i poslastice sa sirom, predstavilo je 60 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske i Italije, a prvi put je predstavljen i zanatski hleb sa sirom.

Najveći broj izlagača na izložbi autohtonih sireva Balkana je iz Srbije, pet je iz Bosne i Hercegovine, dok su tri iz Crne Gore. Svoje proizvode od sira predstavilo je i pet proizvođača iz Italije, a predstavljeno je i osam različitih sireva iz Francuske. Na festivalu je i jedna industrijska mlekara Meggle iz Kragujevca sa svojim mlečnim proizvodima. 

U Domu omladine u Beogradu, posetioci mogu da probaju razne i retke vrste sireva domaće proizvodnje, kao što su pirotski kačkavalj Mlekarske škole iz Pirota u Srbiji, župski kravlji punomasni porodice Dačević iz Crne Gore, kao i livanjski sir mlekare Puđa iz Bosne i Hercegovine.

Momčilo Grković iz mlekare Puđa iz Livna u Bosni i Hercegovini prodaje livanjski sir, ali i koziji sir. On kaže da na ovakvim festivalima, na kojima je i ranije izlagao, mnogo naroda dođe da proba, ali i kupi sir te mlekare, te da je ovakva vrsta festivala dobra za promociju novih vrsta sireva mlekare Puđa.

Prema rečima Ace Manšića iz Pirota u Srbiji, ovo je treći put da njegova Mlekarska škola učestvuje na festivalu, koji vidi kao priliku da uporedi svoje proizvode sa sirevima ostalih proizvođača iz drugih zemalja.

"To upoređivanje nam znači, jer je onda kvalitet naših proizvoda svake godine sve bolji i bolji", dodao je.

Župski kravlji punomasni sir proizvod je porodice Dačević iz Župe u Crnoj Gori.

Mileta Dačević kaže da se sa suprugom i decom bavi ručnom proizvodnjom župskih mlečnih proizvoda, među kojima je čak 15 vrsta sireva. Da se njihov trud isplati, dokazuje priznanje na Sajmu etno hrane i pića koje je dobio za župski kravlji punomasni sir od lekovitog bilja.

Posetioci mogu da probaju rolovani sir, dimljeni trapist, sir sa maslinama, koziji sir, čuruški sir, zanatski hlebovi sa sirom, džemove i druge poslastice sa sirom, među kojima su i ručno pravljeni keksići sa sirom, sladoled sa italijanskim sirom rikotom.

Takođe, danas će biti proglašeni pobednički sirevi prema glasovima posetilaca.

Cena jednodnevne ulaznice 250 dinara.Povezane vesti