Katar Gazi poslao 9 miliona dolara

Mohamed al-Amadi, predsednik katarskog Komiteta za rekonstrukciju Gaze, na konferenciji za medije u Gazi je istakao da je pomenuta pomoć već stigla.

Katar Gazi poslao 9 miliona dolara

Katarske vlasti su odlukom katarskog emira šeika Tamima bin Hamada al-Thanija Gazi donirale 9 miliona dolara.

Mohamed al-Amadi, predsednik katarskog Komiteta za rekonstrukciju Gaze, na konferenciji za medije u Gazi je istakao da je pomenuta pomoć već stigla.

Naglasio je da će novcem koji su dobili, između ostalog, kupiti hranu, ćebad i plin za stanovnike Gaze.

Dodao je da će takođe u okviru pomoći ustanovama koje deluju u okviru Ministarstva zdravstva Palestine biti isporučeno gorivo, lekovi i medicinska oprema.

Istakao je i kako će oko milion dolara biti potrešeno za obnovu kuća najugroženijih porodica, dok je milion dolara predviđen za školarinu studenata na univerzitetima.

Naglasio je da je ovakav postupak Katara najbolji primer drugima u cilju pružanja pomoći Palestincima.

"Katar je i u prošlosti uvek bio uz narod Gaze. Tako je i sada, a tako će biti i ubuduće", rekao je al-Amadi.

Mathias Shamali, direktor Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) u Gazi, istakao je da je ova pomoć stigla u veoma kritičnom momentu, apelujući i na druge zemlje da pruže veću finansijsku podršku Gazi.

Noel Tsekouras, šef Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) u Gazi, naglasio je da će ova donacija u velikoj meri pomoći stanovnicima Gaze.

"Da nismo dobili ovu finansijsku pomoć, situacija u Gazi bi u vrlo kratkom periodu bila još teža", rekao je Tsekouras.

Na kraju je istakao da je potrebno da što pre bude ukinuta izraelska blokada Gaze.

Katar je potpisao trilateralni sporazum s Egiptom i Gazom u 2013. godini, u okviru kojeg se obavezao da će izvršiti rekonstrukciju u Gazi u vrednosti od 500 miliona dolara. Rekonstrukcija će prvenstveno odnositi na izgradnju stambenih objekata i infrastrukture.Povezane vesti