Pale cene nafte

Stručnjaci su istaknuli kako rast cene naftnog tržišta povezan s odlukom američkog predsednika Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i obnovi sankcija toj zemlji. Povlačenje iz sporazuma će i dalje uticati na posk

Pale cene nafte

Na međunarodnom tržištu cena za barel nafte tipa Brent spustila se na 79,15 dolara prvog dana u sedmici.
Cena barela nafte tipa Brent je 16. maja dosegla cenu od 80,18 dolara po barelu, dok je jutros prodaju otvorila cena od 78,98 dolara po barelu. 
Nakon sastanka za rešavanje ekonomskih i trgovinskih sporova između SAD-a i Kine, tajnik američke državne riznice Steven Mnuchin najavio je da je trgovinski rat s Kinom ”stavljen na čekanje”, što je bitno uticalo na rast cena nafte.
”Trgovinski rat stavljamo na čekanje. Postigli smo dogovor da i carine stavimo na čekanje dok budemo pokušavali da sprovedemo okvirni dogovor”, kazao je Mnuchin.
Stručnjaci su istaknuli kako rast cene naftnog tržišta povezan s odlukom američkog predsednika Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i obnovi sankcija toj zemlji. Povlačenje iz sporazuma će i dalje uticati na poskupljenje cena nafte, navode stručnjaci. 
U izveštaju američkog Ministarstva energetike (EIA) je navedeno da su rezerve sirove nafte u SAD-u za sedmicu dana smanjene za 1,4 miliona barela, iako su analitičari predviđali pad od samo 763 hiljada barela. Proizvodnja nafte u SAD-u je porasla na 10,7 miliona barela dnevno, ali se pad zaliha nafte nije mogao zaustaviti.Povezane vesti