Umro svetski poznati naučnik Stephen Hawking

U prošlogodišnjem intervjuu za BBC Hawking je rekao kako nije mislio da će doživjeti 75 godina i dodao da se oseća izuzetno sretnim jer ima priliku predstavljati naučne rezultate

Umro svetski poznati naučnik Stephen Hawking

Svetski poznati britanski teoretski fizičar Stephen Hawking umro je jutros u 76. godini u svojoj kući u Cambridgeu, saopćila je rano jutros njegova porodica.

U prošlogodišnjem intervjuu za BBC Hawking je rekao kako nije mislio da će doživeti 75 godina i dodao da se oseća izuzetno sretnim jer ima priliku predstavljati naučne rezultate.

Podsetio je u tadašnjem intervjuu da je u mladosti  s 21 godinu obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje telesnih mišića. Kazao je da potpuno nepokretan, u kolicima, bez sposobnosti govora, s okolinom komunicira jedino uz pomoć računalnog sintetizatora glasa ali i 54 godine nakon što ga je zadesila bolest i dalje radi i objavljuje naučne radove.
 

- Stephen Hawking

Poznat je po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, posebno u kontekstu crnih rupa, te popularnim pisanim delima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru.

Najpopularnije delo mu je znanstveni bestseler "Kratka istorija vremena" (A Brief History of Time), koji je zauzeo prvo mesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa.

Hawking je još za života smatran najvećim umom među naučnicima nakon Alberta Einsteina.Povezane vesti