Velika posećenost i tokom drugog dana TEKNOFEST-a u Istanbulu

Organizatori TEKNOFEST-a, čiji je globalni medijski partner AA, su fondacija Tehnološki tim Turske (T3) i Grad Istanbul

Velika posećenost i tokom drugog dana TEKNOFEST-a u Istanbulu

Festival vazduhoplovstva, svemirskog programa i tehnologije TEKNOFEST, koji je juče u Istanbulu po prvi put otvorio svoja vrata posetiocima, i drugog dana je ugostio veliki broj posetilaca koji se zanimaju za tehnologiju u oblastima vazduhoplovstva i svemira.

Organizatori TEKNOFEST-a, čiji je globalni medijski partner AA, su fondacija Tehnološki tim Turske (T3) i Grad Istanbul. Festival se održava na trećem istanbulskom aerodromu.

U okviru festivala održava se niz tehnoloških prezentacija i takmičenja. Ova takmičenja realizuju se u ukupno 12 kategorija, a u partnerstvu turskih kompanija Aselsan, Baykar, BMC, IGA, ISBAK, Roketsan, TAI, TUBITAK i Turksat.

Kroz takmičenja istovremeno se prezentuju tehnološki proizvodi kao što su bespilotne letelice, bespilotna kopnena vozila koja imaju podršku bespilotnih letelica, bespilotni podvodni sistemi, rakete, satelitska kao dostignuća iz oblasti robotike.

Organizatori navode kako je cilj takmičenja dati podršku mladima u radu na projekatima u oblasti tehnologije. Na festivalu učestvuje 750 timova, odnosno oko 2.000 takmičara.

Tokom festivala će bit održani i performansi akrobatskog tima turskih zračnih snaga Turk Yildizlari (Turske zvezde), zatim tima Solo Turk, te brojnih akrobatskih timova iz drugih zemlja. Posetioci će imati priliku videti i izložene avione različitih veličina i tipova.

Organizatori TEKNOFEST-a pobrinuli su se da festival ponudi nešto i za mlađu populaciju, a u tu svrhu biće održane tehnološke radionice i obuke za decu u okviru kojim će ima biti prikazani 3D printeri. Posetioci će svake noći tokom festivala imati priliku uživati i u koncertu.

Turska svemirska i vazduhoplovna industrija (TAI) pobrinula da posetioci tokom festivala imaju priliku virtuelno videti helikoptere i avione domaće proizvodnje čiji su projekti finalizirani ili su u toku. Tako će posetioci putem virtuelnog prikaza moći u stvarnoj veličini videti najznačajnije turske proizvode u ovoj oblasti.

Istanbul TEKNOFEST će trajati do 24. septembra.Povezane vesti