" Na Drini ćuprija" GAZIVODE 24/2017

U serijalu programa " Na Drina ćuprija ",govorićemo o jezeru Gazivode.

" Na Drini ćuprija" GAZIVODE  24/2017

 

                                                                TRAGOM IBARSKOG TOKA DO JEZERA GAZIVODE

Piše: Ibro Mehmedović

Gazivode čekaju gazdu koji zna da pliva. Ova rečenica nije metafora nego istina: da bi bilo dobro da neki novi predsednik opštine Tutin bude baš novi a ne polovni, kao što su se do sad ređali dvojica ljudi. Istina je da svi znaju da prave planove i projekte, neznaju samo kako se štampaju pare, znaju valjda gde se nalazi jezero Gazivode čija površina vode se nalazi jednimdelom na teritoriji opštine Tutin, a još nismo čuli bilo kakve bar metaforične priče o ovom velikom društvenom bogatstvu.

Zbog toga u uvodu ove priče potrebno je da malo bliže opišemo o kakvom se bogatstvu radi i o kakvoj šteti zašto je tako zapušteno. Dakle, jezero Gazivode nije postalo gazija smrću Džemala Bijedića, stvarnog gazije koji je svojom harizmom kao predsednik vlade one velike Jugoslavije doprineo da nakon projekta krene i izgradnja velikog korita jezera Gazivode.

Naime,Gazivode je do te famozne odluke kojom su ukroćeni svi vodotoci od izvora reke Ibar u Rožajama do tačke gde se sada nalazi brana visoka 107 metara i hidroelektrana za koju se otimaju takozvani direktori iz unutrašnjosti Srbije, da reka Ibar ne teče od Srbije prema Kosovu. Kosovo kroz ovu novu međunarodnu republiku koju je priznalo 107 država sveta. Ne priznaju je samo vlast Srbije kojoj je taman danas istekao mandat, odnosno Tomislav Nikolić bivši predsednik Srbije i Aleksandar Vučić, sada apsolutni predsednik ove države.

ALI JEZERO GAZIVODE ČEKA NEKO BOLJE VREME!

Na Kolovratu Ibarske magistrale ovaj dragulj još nije ucrtan na turističkoj mapi Srbije. Umesto turističkog dobra poznato je po velikom broju udavljenika, ovu priču svakako čuti odgovorni ljudi iz Tutina. Jer ovde ne postoji nikakva struktura upravljanja jezerom i njegovim korišćenjem.

Ovde nema nikakvih turističkih objekata. Ima samo vode na čijoj površini plutaju razni otpaci. Ne postoji nikakva služba za spašavanje i bezbednost, nema turističkih objekata namenjenih sportovima na vodi. Jedino što je poznato, je da ovo jezero ima najveći profil od svih jezera u Srbiji. Dugačko je 24 km. A njegovu širinu još niko nije tačno izračunao.

Smetnja za turistički razvoj ovog jezera je čini se, što Gazivode leži na kanjonu koji dodiruje tri države, odnosno četiri opštine: Zubin Potok na Kosovu, Novi Pazar i Tutin iz Srbije i Rožaje iz Crne Gore. Jezero Gazivode je uklešteno između, Rogozne, Ibarskog Kolašina i Draških planina. Ova najveća vodena površina u Sandžaku imitira sliku morskog zaliva sa svojih 95 miliona kubnih metara vode. Savremeni putopisci su ga nazvali kapijom Sandžaka.

Ovde se sastaju putevi koji dolaze iz Novopazarske kotline sa Pešterske visoravni  od pravca Rožaja te od Kosovske Mitrovice. Ređaju se njegovim obalama predeli čas divlji i surovi, čas pitomi i jedri pejzaži, što se blago uzdižu od jezera prema planinama. Senke visokih brda večito miluju sitne zalive Gazivoda. Jezero Gazivode sa Ribarićem udaljeno je od Novog Pazara 25 km. a od Rožaja 40 km. i od Kosovske Mitrovice 50 km. Od sredine jezera manastir Crna Reka je udaljen samo 2 km.

Ovo je čuveno lečilište fizičkom terapijom pomoću udaraca lopatom po leđima koje izvode ovdašnji kaluđeri.Ribariće kao raskrće međunarodnih puteva ima svega čega nema. Nema hotela, zdravstvene stanice telefonske mreže. Šta još nema teško je nabrojati. Bilo je planirano kao centar sportova na vodi pre svega. Tako lepote ovog jezera čekaju duže od 30 godina, kao deponija otpada sa osušenog dna drveća koje nije posečeno u koritu jezera.

 Povezane vesti