Saradnja terorističkih organizacija FETO/PYD-PKK/KCK

Veruje se da će terorističke organizacije FETO/PDY i PKK/KCK i u narednom periodu nastaviti jačanje svoje tajne saradnje u cilju realizacije svojih zajedničkih interesa. Zbog toga država treba razotkriti tajnu vezu među ovim terorističkim organizacijama

Saradnja terorističkih organizacija FETO/PYD-PKK/KCK

 

Poznato je da iako terorističke organizacije PKK/KCK i FETO/PDY ne poseduju zajedničke major ciljeve, dele posredne interese koji se preklapaju i dopunjavaju. Naročito od perioda 17-25. decembar 2013. i neuspelog državnog udara FETO/PDY-a i 22. jula 2015. godine kada je PKK/KCK uništio ¨Proces rešenja¨, mogu se primetiti njihove zajedničke aktivnosti usmerene ¨rušenju legalnim i/ili nelegalnim putevima vlade Republike Turske koja je na vlast došla izborom naroda.

Informacije i saopŠTenja koji su zabeLEženi pred i nakon pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine, pored sličnosti u ispunjenju ciljeva ovih terorističkih organizacija, potvrđuju i njihovu tesnu saradnju.

  1. Informacije u vezi saradnje pre pokušaja vojnog udara 15. jula

Prvi susret FETO/PDY i PKK/KCK održan je posredstvom Abant platforme održane 2009. godine u Erbilu. Sastanku su u ime PKK/KCK prisustvovali Sabri Ok i Mustafa Karasu; u ime BDP-a Ahmet Turk, Aysel Tugluk i Altan Tan; BDP predstavnik iz Severnog Iraka Cemal Coškun; u ime džemata Talip Buyuk i Cemal Bulut i novinar koji radi u Iraku. Mesec i po dana kasnije opet se uspostavlja kontakt. Treći susret se održava u terorističkoj evropskoj prestonici Briselu.

 

U knjizi A. Ocalana ¨Imrali notlari¨ (Beleške iz Imralija¨) prenosi se razgovor između koopredsednika HDP-a Selahattina Demirtaša, narodnog poslanika HDP-a iz Ankare Sirri Sureyya Ondera i A. Ocalana:

  •  
  • : Da, razgovarao sam sa Ekrem Dumanlijem. Nisu razumeli uzrok tome. Još kada se na sve to dodaju oštre reakcije Bahoz Erdala, usmerene džematu, onda su pomislili da su se zbliživši sa AK partijom, usmerili protiv njih.
  • .Ocalan: Zar je Bahoz Erdal nešto izjavio? Treba se paziti. U stvari, u ovom periodu svi trebaju paziti na reči i postupke usmerene jedni protiv drugih. Što se tiče džemata, nije to tako kako oni kažu. Mi smo im čak ponudili i demokratski savez na Bliskom istoku, zar ne? Nismo im mi neprijatelji. Recite im, Gulena najbolje razumem ja lično. Sam je rekao ¨U miru je blagostanje¨. I ja se slažem sa tim. I on podržava mir. Na Bliskom istoku možemo uspostaviti demokratski dogovor¨.

 

U saopštenju za medije objavljenom 06.04.2016. od strane Guvernerstva Šanliurfe;

-Nakon dojave da će Bahoz (K) M.E, preko H.Š, pripadnika terorističke organizacije PKK/KCK, edukovanog militanta Samodbrambene jedinice (OSB), inače studenta druge godine Univerziteta Harran, odsek sociologija i člana Udruženja HODER, odgovornim militantima u mestu Kiziltepe u Mardinu poslati poruku, H.Š je uhapšen u autobusu koji je zaustavljen na putu za Mardin;

- Poruka je pronađena kada ju je osumnjičeni pokušao progutati. U istrazi u vezi Bahoz (K) M.E zaključeno je;

* Da je jedan od odgovornih unutar terorističke organizacije PKK/KCK, da je preko kurira slao informacije o aktivnostima koje su realizovane u ime organizacije, naloge za realizaciju aktivnosti i izveštaje o realizovanim aktivnostima, da poseduje kapacitet da realizuje samoubilački napad;

* Zaključeno je da je H.Š, koji je unutar terorističke organizacije PKK/KCK korišten kao kurir, stanovao u kućama koje pripadaju FETO/PYD-u, poznatijim kao ¨nurdžijske kuće¨, prilikom pretresa kuća pronađeni su dokumenti terorističke organizacije PKK/KCK, knjige ove terorističke organizacije kao i 77 knjiga Fetullaha Gulena.

*Utvrđeno je da je zajedno sa H.Š u istoj kući živelo više osoba koje su takođe uhapšene, da je H.Š izjavio da je pre 5-6 meseci u ovu kuću smešten od strane M.Y. (kodno ime Ufuk), pripadnika terorističke organizacije FETO/PDY, da ostali ukućani nisu bili upoznati o tome ko je H.Š doveo da stanuje u ovu kuću, da su povremeno u kuću dolazile nepoznate osobe koje su oslovljavane sa ¨brate¨, da su ova nepoznata lica povremeno stanovala u kući, da je i H.Š u kuću došao na ovaj način i da ga ranije nisu poznavali,

* Kurir terorističke organizacije PKK/KCK H.Š je u ovu kuću smešten od strane nekolicine odgovornih iz nurdžijskih kuća.

 

U kolumni ¨Saradnja FETO policije i PKK¨, novinara Sabahattina Onkibara, objavljenoj nekoliko meseci pred pokušaj udara u novinama Aydinlik navodi se sledeće:

  • FETO policajci (policajci simpatizeri FETO-a) ne samo da štite PKK, već i kriju dojave i sprečavaju prevenciju pokolja, što se potvrđuje i iz napada koji se jedan za drugim događaju u Istanbulu i Ankari,
  • Metoda AK partije koju vodi u borbi protiv FETO-a je pogrešna; protiv FETO policajaca i sudija se ne vodi borba tako što im se daje prekomanda; treba se shvatiti da su oni Fetullahovi robovi i da se odmah trebaju izbaciti iz službe jer oni predstavljaju bezbednosni problem za zemlju,
  • Sve zemlje zapada, počev od SAD-a, žele ukloniti Recepa Tayyipa Erdogana; pošto to nisu uspele demokratskim putem na dnevni red je izneta inicijativa o pokušaju puča; sve to su trebali uraditi preko FETO vojnika kako bi se situacija kod nas pretvorila u onu u Egiptu.

Član Izvršnog veća PKK/KCK, Duran Kalkan je u izjavi za MED NUĆE TV, medijskoj kući terorističke organizacije, 27. 05. 2016. godine izjavio: ¨Dobili smo dojavu da će Tayyip Erdogan biti svrgnut u maju 2016. Očekivanja su u tom smeru ali nam nije poznato ko i kako će to uraditi¨.

Koopredsednik Izvršnog veća PKK/KCK Cemil Bayik je u izjavi 03.02.2014. godine rekao da je ¨Amerika u kontaktu sa džematom, da džemat AK partiji pokušava napraviti udar preko ¨korupcije i mita¨, da žele stupiti u kontakt sa džematom koji ne želi kontakt sa njima¨.

Koopredsednik Izvršnog veća PKK/KCK Cemil Bayik je 23.12.2014. izjavio da ¨žele kontakt sa džematom, ali da džemat ne želi kontakt sa njima, da uspostavljanjem kontakta sa džematom žele ih udaljiti od trenutne linije, no da džemat nastavlja slediti nacionalističku retoriku neprijateljstva prema Kurdima, te da zbog toga nije došlo do povezanosti njih i džemata¨.

Koopredsednik Izvršnog veća PKK/KCK Cemil Bayik je 16.03.2015. izjavio da ¨je džemat pre nekoliko meseci uspostavio kontakt sa PKK da žele ići u Kandil i razgovarati, no da oni nisu to prihvatili, da će razgovor i intervju prihvatiti onda kada se uvere da je džemat promenio mišljenje o kurdskom problemu i pronalasku rešenja, da su promenili stav prema PKK-u, i zatražili su da Fetullah Gulen da izjavu u vezi ove teme¨.

Načelnik policije u Šanliurfi Eyup Pinrabaši je osudivši simpatizere FETO-a unutar policije, na dženazi dvojice šehida u julu 2015. godine izjavio:

¨Putem produžnica koje ova organizacija koristi unutar policije, sprečavaju se sve dojave¨.

Zana Azadi, jedna od upravnika terorističke organizacije PKK/KCK na Twitter profilu je 26.04.2016 objavila: ¨Svi znaju da ne volim F. Gulena. No, da bi se slomio fašizam AK Partije i ISIS-a, najbolje rešenje je da revolucionari uspostave saradnju sa Gulenom¨.

Ozcan A., za kojeg se zna da je povezan sa napadom na vojno vozilo u Mušu od strane PKK, usled kojeg je povređeno 12 vojnika, uhapšen je u Batmanu. U telefonu teroriste pronađena je aplikacija ByLock, koju koriste pristalice FETO-a.

 

  1. Informacije u vezi saradnje nakon pokušaja vojnog udara 15. jula

 

 

Koopredsednik Izvršnog veća PKK/KCK Cemil Bayik je 23.07.2016. godine izjavio da će ¨50-60 hiljada ljudi, možda i više, biti privedeno, uhapšeno, da će se isto dogoditi sa njihovom rodbinom i bliskim prijateljima; da će (navodne) demokratske snage i Kurdi se boriti protiv Erdoganove (navodne) diktature; da ove snage nisu uopšte u malom broju i da će se organizovano dogoditi velike promene¨.

Koopredsednik Izvršnog veća PKK/KCK Cemil Bayik je u izjavi 23.07.2016. godine kazao da ¨su lažne tvrdnje da je pokušaj udara izveden od strane FETO-a, da FETO nije takva organizacija, da je tako nešto rečeno kako bi se legitimiziralo raspuštanje FETO pristalica, da su izjave da još uvek postoje pretnje povezane sa tim, da je vanredno stanje proglašeno na osnovu toga i da je isto više od vojne diktature.

Na internet stranici lista Takvim 01.08.2016. objavljena je vest u kojoj se kaže da je ¨Krvnik Fetullah Gulen dao intervju za američki CNN i da je tu priliku iskoristio da uputi poruku PKK-u, svom izdajničkom partneru; da je zabeleženo da se iza Fetullaha Gulena, prilikom intervjua, na zidu nalazila slika munare na 4 stuba (Šejh Mutahhar džamija), koja je postala simbol terorističke organizacije PKK nakon smrti Tahir Elčija, bivšeg predsednika Advokatske komore u Diyarbakiru.

U vesti objavljenoj 12.02.2018. na internet stranici Yeni Šafaka navodi se: ¨da je Vahide Kutkut, sestra odbeglog teroriste PKK Vahita Ayčila, koji je organizovao napad na Kizlayu u Ankari, usled kojeg je stradalo 37 osoba; poznata kao FETO ¨provodadžijka¨; istragom prepiske putem ByLocka utvrđeno je da je zajedno sa svojim suprugom organizovala susrete mladića i devojaka iz organizacije, da je Kutkut pripadala FETO-voj strukturi na Univerzitetu Gazi, da je koristila program ByLock  prvi put 11. avgusta 2014., a da je poslednji put na mreži viđena 17. februara 2016.

U analizi govora lidera terorističke organizacije FETO, Fetullah Gulena, ¨Rađanje, uzdignuće i osnove javnog reda i mira¨, kojeg je održao 04.02.2018. upućena je saveznička poruka antivladinim grupama u Turskoj u kojoj se navodi da će se pred izbore 2019. raditi na formiranju velikog antivladinog fronta. Ako se u obzir uzme saradnja PKK/KCK-FETO/PDY-ISIS-DHKP/C, koju su protiv Turske pripremali u okviru međunarodne strategije prilikom priprema za pokušaj vojnog udara 15. jula, može se zaključiti da govor F.Gulena pokazuje da se protiv Turske pripremaju nove zavere.

 

  1. Analize

 

Veruje se da će terorističke organizacije FETO/PDY i PKK/KCK i u narednom periodu nastaviti jačanje svoje tajne saradnje u cilju realizacije svojih zajedničkih interesa. Zbog toga država treba razotkriti tajnu vezu među ovim terorističkim organizacijama i razviti proaktivne/ preventivne stavove.

Ako se u obzir uzme izjava koopredsednika izvršnog veća PKK/KCK, Cemila Bayika, data 23.07.2016. može se zaključiti da osobe odane FETO-u, koje su smenjene ili će biti smenjene sa dužnosti, kao i njihove porodice, mogu učestvovati u terorističkim aktivnostima.

Ako se uzme u obzir izjava čelnika BTO-a; osim kadra koji vodi aktivne terorističke aktivnosti unutar FETO-a; PKK/KCK, na temelju retorike protiv predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, sa pripadnicima FETO-a, ima za cilj formiranje organizovanijeg fronta; što se može proceniti i kao pokret za ¨obuhvatanjem¨ radikalnih levičarskih organizacija, što bi podsećalo na strukturu sličnu Ujedinjenom revolucionarnom pokretu naroda (HBDH), putem koje bi jedni drugima pružali obaveštajnu/logističku podršku.

Polazeći od izjave C. Bayika date istog datuma; smatra se da će organizacija,  preko svojih simpatizera, pokušati da stvori percepciju da pokušaj državnog udara 15. jula, usmeren narodu, nije realizovan od strane FETO-a, što bi se kasnije moglo pretvoriti u otvoreno savezništvo.

Ako se u obzir uzme činjenica da je ustanovljeno da je pripadnik terorističke organizacije PKK/KCK, koji je uhapšen u operaciji snaga sigurnosti u aprilu 2015. godine u Šanliurfi, stanovao u kući koja pripada terorističkoj organizaciji FETO/PYD; može se zaključiti da je PKK/KCK FETO/PDY-a koristio u etapi kada se pripremao za teroristički napad.

Zanimljiva je i činjenica da je član izvršnog odbora PKK/KCK Duran Kalkan, 27.05.2016. dao izjavu da ¨su dobili dojavu da će Tayyip Erdogan biti svrgnut maja 2016., da postoje takva očekivanja ali da se ne zna ko i na koji način će to uraditi¨, ovu izjavu dao pred pokušaj državnog udara koji je realizovan 15.07.2016.

U tom okviru, od avgusta 2015. intenzivirana su proglašenja navodne samouprave a od decembra 2015. intenzivirani su teroristički napadi u centrima gradova/opština; od maja 2016. prihvaćena je strategija provođenja istovremenih aktivnosti u ruralnim/centralnim područjima, koja su provođena kao rezultat saradnje/povezanosti sa  formacijama/strukturama iz zemlje/inostranstva.

No, i ranije je ustanovljeno da je teroristička organizacija doživela krah nakon efikasnih operacija koje se vode od strane snaga bezbednosti; no BTO će, u slučaju bilo kakvih propusta, u okviru ¨ratne strategije revolucionarni narodi¨ pokušati povećati svoje učešće, ubrzaće aktivnosti naoružavanja, postaviće svoje baze u strateški važnim regijama i uložiće napore za pripreme novih napada.

Može se primetiti da je teroristička organizacija PKK/KCK, nakon što se dnevni red u zemlji intenzivirao na FETO/PDY, koji je pokušao vojni udar u zemlji 15. jula, povećala terorističke aktivnosti u regijama Crnog mora, istočne i jugoistočne Anadolije. Sa akcionom strategijom koju provodi, BTO ima za cilj da se uvrsti na vodeću poziciju aktuelnih zbivanja u javnom mnjenju i da na taj način aktuelizira pretnje koje stvara i svoje zahteve iznese u prvi plan.Povezane vesti