Turska kuhinja - Pasulj

Pasulj je jelo koje se od davnina priprema u našim domovima. Od Južne Amerike pa do Dalekog Istoka , Afrike pa sve do Evrope , pasulj je jelo koje se mnogo jede.

Turska kuhinja - Pasulj

                                       Pasulj

 

Pasulj je jelo koje se od davnina priprema u našim domovima. Od Južne Amerike pa do Dalekog Istoka , Afrike pa sve do Evrope , pasulj je jelo koje se mnogo jede.  Naravno da se i u Turskoj pasulj voli i to sa lukom. Neki govore da je to “ narodno jelo “.  Danas se pasulj sprema sa pirinčom i turšijom.

 

Potrebni sastojci za pripremanje pasulja:

 

- 350 g pasulja (dovoljno za pet osoba)

- velika glavica luka- suho meso

- začin c

- aleva paprika

- brašno za zapršku

 

Pasulj se prvo očisti od oštećenog zrna, opere i stavi da prokuha u manjoj šerpici. Vodu u kojoj se kuhao par minuta,prosuti,naliti novu vodu i ponoviti postupak.Dok čekate da pasulj i dimljeno meso proključajte u posudama u koje ste ih stavili, u šerpi u kojoj će se kuvati jelo, propržiti jednu veću glavicu sitno seckanog luka na malo ulja i uz dolivanje vode kako bi smekšao, a da pri tom ne zagori.

 

Dok se luk dinsta imate dovoljno vremena da dimljeno meso skinete sa šporeta i pod česmom još jednom operete .Čim ste to uradili spustite ga u šerpu sa lukom ,dodajte pasulj koji ste procedili i nalijte vodom.

Pustiti da jelo proključa i tada smanjiti temperaturu kako bi se lagano krčkalo u naredna 2-3 sata.

Dakle,u jednoj šerpici je pasulj koji dva puta prokuvavate,u drugoj šerpi je dimljeno meso koje kuvate da bi ga oprali i u trećoj šerpi pripremate osnovu u kojoj ćete sve to sjediniti.

 

Pasulj je kuvan kad mu je zrno potpuno mekano i kad ga probate ono se topi u ustima. Pre dodavanja zaprške morate podesiti količinu tečnosti ako je uvrila tokom kuvanja. Dospite vode ako treba ,a najčešće je tako,i pustite da provri.

Sada se pravi zaprška: Na tiganju se ugreje ulje i doda varjača brašna,kad brašno blago požuti dodajte aleve paprike jednu kašiku, i kad sve to malo upržite,sipajte zapršku u pasulj koji lagano krčka.

Zaprška ima prelepu narandžastu boju,ako nije tako sigurno ste prepržili alevu papriku. Zato pazite:čim brašno dobije zlatastu boju,stavite alevu papriku i kratko upržite.

Kad sjedinite zapršku i pasulj promešajte varjačom jelo i pustite još koji minut da vri na tihoj vatri dok se sve to lepo ne sjedini u finu čorbicu.

 

 

Na kraju probate jelo i doterate ukus sa začinom c,onako kako vi volite i koliko volite slano. Uvek pazite na to da jelo koje je vruće i tek začinjeno može da vas zavara da nije dovoljno slano i zato se uvek setite da je lako dosoliti...

 

 


Tagovi: pasulj

Povezane vesti