Turizam u Turskoj 10/2019

Turizam u Turskoj/ Troja

canakkale-truva.jpg
truva.jpg
Truva 1.jpg
truva.jpg
truva.jpg
10-11/Files/UploadedImages/4336488522truvahazineleri2.jpg
Antički grad Troja
Antički grad Troja

Antički grad Troja

 

Troja je jedan od najpoznatijih antičkih gradova u svetu.

Troja je bila tema poznatih epova: Troja je grad ¨ljubavi, viteštva i gnezdo civilizacije¨. Grad je smešten 4,5 km. od Dardanelskog moreuza u podnožju Planine Kaz. Osnovan je u 3. milenijumu pre nove ere, tokom bronzanog doba.

Antički grad Troja opevan je u Homerovoj Ilijadi. Teritorija osvojena za vreme Trojanskog rata posetioce vodi kroz istoriju dugu na hiljade godina.

Planina Kaz, u čijem podnožju je formirana Troja, prema mitologiji je prvo mesto gde je održan izbor za mis. Na izboru za lepoticu učestvovale su Hera, Afrodita i Atina.

Hera, Atina i Afrodita su krenule da uzmu jabuku, ali je bog Zevs izjavio da Paris, trojanski princ, za koga se smatralo da je najlepši živi čovek, treba da bude sudija.

Hermes je otišao do Parisa i on se saglasio da bude sudija. Hera mu je obećala moć, Atina bogatstvo a Afrodita mu je obećala ruku najlepše žene na svetu.

Paris je izabrao Afroditu i ona mu je obećala da će Helena (Jelena), žena spartanskog kralja Menelaja, postati njegova žena. Paris se tada spremi da ode u Spartu da otme Jelenu. Paris ovde otima Jelenu i tako počinje Trojanski rat koji se skoro 10 godina vodio između Ahajaca i Troje.

Rat je trajao punih 10 godina. Tražeći način da uđe u Troju, lukavi Odisej naredio je da se napravi veliki drveni konj. Njegova unutrašnjost je bila šuplja tako da u njega mogu da se smeste vojnici.

Kada je Epej sagradio konja, jedan broj grčkih ratnika se, zajedno s Odisejem, popeo unutra. Ostatak Grka je otplovio da bi se obmanuli Trojanci.

Te noći, pošto je većina Trojanaca zaspala ili bila omamljena pijanstvom, Sinon je pustio grčke ratnike iz drvenog konja. Oni su odmah otvorili kapije grada ispred kojih su čekali preostali Grci koji su se vratili i iskrcali na obalu. Nastao je strašan pokolj u kome je poginulo mnoštvo iznenađenih i zbunjenih Trojanaca.

Usled ratova i prirodnih nepogoda Troja je više puta ponovno obnavljana. Povoljna geografska struktura za naseljavanje učinila je da ovo mesto tokom istorije bude popularno. Krajem 14. veka grad gubi svoju ekonomsku i kulturnu moć.

Najbitnija karakteristika Troje je da se sastoji od 9 slojeva gradova koji govore o životu koji je trajao preko 3 hiljade godina i civilizacijama koje su tu bile smeštene.

Prve iskopine u ovom veličanstvenom arheološkom gradu su urađene 1871. godine. Tokom iskopina koje su trajale godinama, pronađene su građevine poput pozorišta, hamama i razvijeni kanalizacioni sistem. I danas se vode iskopine na otkrivanju ovoga grada.

Od 1998. godine ovaj grad je uvršten na UNESCO-vu listu svetske baštine.

Ako planirate da posetite Čanakkale i Troju, predlažemo vam da posetite i šehidsko mezarje koje je izgrađeno odmah nakon Pomorske bitke u Čanakkalama, da posetite Atinin hram u Asosu te da prošetate po planinama Kaz. Gokceada i Bozcaada su takođe važne turističke destinacije u ovom predelu Turske.Povezane vesti