Turizam u Turskoj 11/2019

Turizam u Turskoj/Antički grad Ani

Turizam u Turskoj 11/2019
Antički grad Ani
Antički grad Ani

Antički grad Ani

 

U svim regijama Turske nalaze se antički naseljeni centri koji su stotinama godina bili domaćini mnogim civilizacijama. Jedan od njih je i arheološki centar Ani.

Arheološki centar Ani je smešten u granicama opštine Kars u istočnoj Anadoliji. Od praistorijske dobi do danas je regija koja je prihvatila veliki broj civilizacija zbog geografskog položaja koji je povoljan kako za naseljavanje, tako i za odbranu. Grad je formiran na ulazu u Anadoliju iz Kavkaza a preko Puta svile, jednog od najznačajnihih trgovinskih puteva u Srednjem dobu. Usled svoje pozicije u to vreme pokazuje veliki razvoj i postaje politički, kulturni i ekonomski centar regije.

U Ani-u, koji se vremenom pretvara u multikulturni trgovinski centar, razvijaju se urbanizacija, arhitektura i umetnost. U regiji su živeli Zaratustri, hrišćani i muslimani koji su svojim prisustvom obogatili kulturu grada. Naseljavanje u mestu Ićkale je počelo u 4. veku, a to je i prvi primer kada se za modela zatvorenog grada prelazi na model otvorenog grada.

 

 

Antički grad Ani je kroz istoriju bio spona gruzijske, jermenske, vizantijske, seldžučke i osmanske kulture. Arhitektonski stil, kao rezultat spoja uzajamnih kultura, tehnika i građevinski materijal su svrsishodni antičkom gradu Ani, ali se kasnije šire na celu Anadoliju.

Nakon promene trase trgovinskih puteva Ani gubi na svojoj bitnosti i početkom 16. veka biva u potpunosti napušten.

Antički grad, sa verskim i vojnim građevinama  prezentuje karakteristike svrsishodne srednjem dobu.

Arheološka regija Ani je izgrađena na prostoru od 78 hektara.

Regija poseduje bogatu arheološku prošlost počev od građevina iz gvozdenog i bronzanog doba pa sve do građevina iz 15. veka. Impresivni vanjski zidovi izgrađeni su 960-tih godina. Unutar zidova nalaze se zgrade koje su pripadale državi, civilna zdanja, katedrala, džamija, crkva, karavansaraj, hamam i most. Do sada je  registrovano 21 ovakvo zdanje. Zbog svojih karakteristika grad je 2016. godine uvršten na UNESCO-vu listu svetskog nasleđa.

 

Ukoliko posetite Kars i arheološki grad Ani, obavezno svratite i do Tvrđave Kars, izgrađene u 12. veku. Zimi trebate posetiti i Skijaški centar Sarikamiš te jezero Čildir koje zimi ledi i preko koga prelaze sanke sa konjima. Ptičji raj Kuyucuk je također mesto koje se treba posetiti u Karsu.

Kars je poznat po medu, siru, a naročito kačkavalju, jelu koje se zove hangel i jelima koja se prave od puretine.

Predlažemo vam i da pogledate lokalne igre i poslušate lokalne muzičare i pesnike koji takođe oslikavaju bogatstvo kulturne strukture ove regije.

 Povezane vesti