Geneza lokalnih izbora u Turskoj

Politike partije i nezavisni kandidati nastavljaju vođenje političkim kampanja.  Ove nedelje ću govoriti o temi lokalnih izbora.

Geneza lokalnih izbora u Turskoj

                                                   Lokalni izbori

U Turskoj će 31.ožujka  2019. godine će se  održati lokalni izbori.

Politike partije i nezavisni kandidati nastavljaju vođenje političkim kampanja.  Ove nedelje ću govoriti o temi lokalnih izbora.

U vezi ove teme komentar će nam dati dekan fakulteta politički nauka Yildirim Bejazit fakulteta u Ankari , Prof. Dr. Kudret Bulbul

Prvi lokalni izbori  u Turskoj, održani su godinu dana nakon tanzimata 1840. Godine.   Prema rečima profesora Mehmeta Alkana, ti izbori za određivanje članova općinskih veća prvi su lokalni parlamentarni izbori u turskoj  istorije.

Jedna od bitnih  stvari je to što su ovi izbori predstavljali primere  izravne demokracije.

Tako su na izbore uvedeni muslimanski i nemuslimanski narod tadašnjeg Osmanskog carstva.

U periodu republike Turske , prvi lokalni izbori održani su 1930. godine. Od 1930. do danas, lokalni izbori koji će se održati 2019. su 19. izbori ušo redu koji će se održati u republici Turskoj.

To je 14. izbor nakon tranzicije iz 1950. u višestranački demokratski život.

Prvi lokalni izbori nakon početka predsjedničkog sistema i prve koalicije

 

Kao što se može vidjeti  Turske gaji višestranačke izbore stare više od 180-godina što je mnogo više nego u velikom zemalja svijeta.

 Međutim, svaki izbor donosi posebne uslove ,  razlike i novine..

Lokalni izbori prvi su lokalni izbori od 2017. godine, nakon što je predsjednički sistem usvojen na referendumu. Izbori imaju posebno značenje u tom pogledu.

Još jedna karakteristika lokalnih izbora je da su sada već bile zabranjene izborne saveze. U tom okviru, stranke u Savezu nacionalnog saveza i Savez ulaze u izbore sklapanjem saveza. Stranke Saveza, kao metoda, podržavaju jedni druge kandidate tamo gdje se slažu i ne predlažu kandidate.

Činjenica da stranke mogu sklopiti saveze je pozitivan pomak u tome što demokratski izbor više nije zabranjen. Međutim, nedostatak je da stranke ne mogu sklapati saveze s vlastitim identitetima i amblemima,  i ne mogu sudelovati u glasovanju. To može smanjiti aktivan rad članova stranke i političko sudelovanje birača.

Kada je na opštim izborima, koji su omogućili savez, napravljen zakonodavni rad, delio sam sljedeće mišljenje da bi  zakonske amandmane  trebalo pripremiti za lokalne izbore,  Želeći strankama pod vlastitim amblemima i njihovim kandidatima da uđu na izbore. Glasovi stranaka u Savezu računaju se kao jedna stranka. Ako savez na jednom mestu dobije najviše glasova, tada se broji kandidat koji dobije najviše glasova u savezu. Na ovaj ili sličan način, metode kojima će stranke ući s vlastitim amblemima i kandidatima, ali i omogućiti savez, osigurati će aktivnije sudelovanje i vlasništvo stranaka i glasača.

Značaj  lokalnog odabira

Odabir lakšeg  okruženja, nastavak normalizacije: Iako su izbori održavani u kratkom vremenskom periodu, uočena je niže interesovanje u odnosu na prethodne izbore. Za pomirljiv učinak predsedničkog sustava, može se reći da je delotvoran u određenoj meri. S druge strane, digitalna izborna kampanja AK partije   još je jedan razlog zašto su izbori manje praćeni. U prošlosti se sećamo  konvoja automobila, zvukova automobila,  i plakata koji su prekrivali ulice. Sada u svakodnevnom životu izbori nisu tako vidljivi kao prije.

Izgled manje tvrdih medija izborima, osetljiviji izvršenje kampanja okoliš, digitalne prostore koji se prebacuje iz izborne ulice čitljivom obliku koja i dalje bi normalizacija u Turskoj.

Predsednički sustav / stabilnost u vođenju: Turska je zemlja sa predsedničkim sistemom u novijoj istorije. Svaka veća promena stvara određeni stupanj nesigurnosti i nezadovoljstva. Radikalne promene i transformacije moguće su rešavanjem tih nesigurnosti i nezadovoljstva, a ne povratkom na staro.

 Ako izbori 2019. godine nisu bili prvi izbori nakon uvođenja predsedničkog sistema, izborni rezultati neće biti povezani s predsedničkim sustavom. Međutim, u sadašnjoj situaciji glasovanje opozicionog bloka može rezultirati ponovnim otvaranjem predsedničkih sustava od strane opozicionih stranaka. Ovi izbori su važni za predsednički sustav i stabilnost.

Očekivanja vanjskih uticaja : 28. februara  , 27. aprila događaji od 17 i 25 decembra  , pokušaj vojnog puča 15. jula , su obeležile posljednjih  20. godina  u pokušaju obaranje vlade .

Gotovo nijedna od tih inicijativa samo objasniti zbivanja u Turskoj. Tokom 2000-ih godina demokratizacija i borba za ukidanje tutorstva su u velikoj su meri postigli svoj cilj.

 Prepreke nacionalnoj volji uvelike su eliminirane distribucijom internih kontaktnih tačaka. No, unatoč svim tim zbivanjima unutar, izvan tutorstvom Turske rekao je da elementi koji su dali svoje račune na ovaj račun. Strani tutorstvom glumci, da rade na otkrivanju novih fokus na uključuju za svoje vlastite interese, samo da bi rešenje predsedničkog sistema u Turskoj, i  radiće s nacionalnim predstavnicima i nastavak stabilnosti, što  je izuzetno važno.

Nesigurnost i kaos dat će nadu unutarnjem i vanjskom uticaju.

Bez obzira na značenje izbora, svaki izbor je novi izbor. Političke stranke također rade u tom smeru. U usporedbi s opozicionim strankama, vladajuća stranka je aktivnija. Nakon svih vladajućih godina , s obzirom na stopu amortizacije, vladajuća stranka bi trebala podići granicu za pobedu na svim izborima.

Kao i na svim izborima, predsednik Partije pravde i razvoja  Recep Tayyip Erdogan i dalje je vođa većine projekata, i  na ovim izborima, priređuje najjače skupove . Od osnivanja njegove stranke, kao vođe koji je bio uspešan na svim izborima, svestan je činjenice da  nijedan izbor ne može biti osvojen bez vrednih poslova , bez dodira sa  građanima, nije moguće pobediti.

 

 Povezane vesti