Turizam u Turskoj 12/2019

Turizam u Turskoj/Diyarbakir

Turizam u Turskoj 12/2019
Turizam u Turskoj/Diyarbakir
Turizam u Turskoj/Diyarbakir

Turizam u Turskoj/Diyarbakir

 

Diyarbakir je grad smešten u jugoistočnoj Anadoliji. Zbog svog geografskog položaja tokom istorije je bio domaćin mnogim civilizacijama. Tragovi mnogobrojnih civilizacija i dalje se mogu zapaziti po ulicama grada, sokacima, u crkvama, mostovima. Prošlost nije iščezla iz ovoga grada već je postala svakodnevni deo njegovog vazduha, njegove vode...

 

Hurili, Asurci, Perzijanci, Rimljani, Bizantijci, Abbasi, Seldžuci, Osmanlije....Diyarbakir je grad koji je bio domovina za 33 različite civilizacije. Usled činjenice da predstavlja kapiju Azije ka Mezotopamiji, Diyarbakir je tokom istorije uvijek bio bitan trgovinski centar i most koji povezuje kulture. Pošto se nalazio na Putu svile, najljepši hanovi i mostovi su izgrađeni upravo ovde. Tvrđava Diyarbakir i Bašta Hevsel su najvrijednije istorijske i kulturne građevine ovde.

Tvrđava Diyarbakir u sebi sadrži tragove svih civilizacija koje su prošle kroz ovaj grad. Tvrđava je oblikovana skladno vremenu i njem kulturnim potrebama a stara je oko 7000 godina.

Na kapijama zidova koji se protežu u dužini od 5,5 km., na natpisima, kaligrafskim ukrasima se mogu primetiti tragovi svih civilizacija. Zidovi, izgrađeni u dva reda, imaju 4 glavne kapije i nakon Kineskog zida ovo su najduži zidovi na svetu.

Bašta Hevsel je prostor koji je smešten između Zidova Diyarbakira i rijeke Tigar. Na hiljade godina se koristi i kao poljoprivredno dobro. Ovo je možda i najstariji ambar žitarica u Mezopotamiji. Ovo plodno zemljište je nastalo smanjenjem nivoa reke Tigar, a nakon žitarica koje su sejane u antičko doba, na ovim usevima sada uspeva svaka vrsta voća i povrća, a naročito poznata lubenica iz Diyarbakira, koja je jako velika. Za njenu veličinu, kaže se, zasluženo je đubre golubova.

Bašta Hevsel je ujedno i najveći Ptičji raj u jugoistočnoj Anadoliji. Pored 180 vrsta ptica, ovde živi i veliki broj životinja, kao što su vidri, lisica, kuna i jež. Panorama regije predstavlja pravi vizuelni doživljaj za posetioce.

Veličanstveni zidovi i bašte su smešteni u organskoj regiji i kao takvi su uvršteni na 14. teritorijalno tursko nasleđe, da bi 2015. bili uvršteni i na UNESCO-vu listu svetskog nasleđa.

 

Ako krenete u obilazak Diyarbakira, predlažemo vam da pored tvrđave i bašte Hevsel posetite istorijsku čaršiju Sipahiler, han Hasan Paše, Ulu džamiju, crkvu Device Marije, Karavansaraj, stare kuće Diyarbakira i muzeje.

Od specijaliteta Diyarbakira predlažemo vam da probate ¨nardan aşı¨ jelo koje se pravi od leće, mlevenog mesa i začina, ¨meftune¨, jelo koje se pravi od jagnjetine, tikvica i patlidžana te ¨kaburga dolmsı¨ koja se pravi od rebara jarca.

 Povezane vesti