Prva teravija u Sandžaku: Džamije pune vernika

U svim džamijama i mesdžidima na području regije Sandžak veliki broj muslimana prisustvovao je prvom teravih-namazu

Prva teravija u Sandžaku: Džamije pune vernika

U svim džamijama i mesdžidima na području regije Sandžak veliki broj muslimana prisustvovao je večeras prvom teravih-namazu, molitvi koja se obavlja samo tokom meseca ramazana. 

Klanjanjem prve teravije muslimani u svih šest opština srpskog dela Sandžaka započeli su sa obeležavanjem ramazanskih dana. 

Kandili (svetla na munarama) s akšam-namaza, od večernjih sati su označili početak meseca ramazana, odabranog meseca u islamskom kalendaru. Ramazan se obeležava u Novom Pazaru, Prijepolju, Priboju, Sjenici, Tutinu i ostalim sandžačkim mestima.

Na području Sandžaka, gde verski život posebno zaživi tokom ramazanskih dana, u organizaciji Mešihata Sandžaka Islamske zajednice Srbije (IZS) i Muftijstva sandžačkog Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) teravija se klanja na više od 150 mjesta. Na prvoj teraviji bio je prisutan veliki broj mladih ljudi i dece. Pored muškaraca, u sandžačkim džamijama teravih-namaz obavljaju i žene. 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije(IZS) Sead ef. Nasufović i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud Dudić ranije danas su u ramazanskim porukama istakli da je ramazan vreme u kojem se najsnažnije očituje lična pobožnost svakog čoveka i da je to mesec Božije milosti, oprosta, strpljivosti i spasa od džehenemske patnje. 

"Pravi uspeh postigao je onaj postač kojega ramazan nauči samopoštovanju duše u njenoj želji da nadjača telesne strasti. Potpuni uspeh postigao je onaj postač kojega ramazan nauči samopouzdanju ljudske ličnosti u njenoj želji da živi u moralu. Izvanredan uspeh postigao je onaj postač kojega ramazan nauči poštovanju prema čoveku u njegovoj želji da živi u miru i sreći. Znajmo i verujmo da je ramazan mesec u kome je Allahova milost izbavila čovečanstvo kada je bilo na rubu propasti, darujući mu Kur'an. I, ne gubimo nadu da će ta milost i nama doći. Samo u iskrenoj pobožnosti svakog vernika vidim srećnu sadašnjost i sigurnu budućnost za naše narode i našu domovinu", istakao je reis Nasufović tokom ramazanske poslanice u beogradskoj Bajrakli džamiji. 

"Mesec ramazan je mesec pokajanja, bogobojaznosti, čuvanja od greha. Mesec bogobojaznosti, ustrajnosti i odricanja u ime Allaha. Mesec zikra i mnogobrojnih ibadeta, mesec Kur'ana, mesec ljubavi, bratskih susreta, opraštanja, solidarnosti i potpomaganja. Mesec ramazan je najbolja prilika da pokažemo koliko volimo svog Stvoritelja. Post vernika je ispravan ako daje plodove i ostavlja tragove u ponašanju i moralu. Post je vežba čišćenja srca", poručio je muftija Dudić, uputivši ramazansku čestitku svim muslimanima u Srbiji: Bošnjacima, Albancima, Romima, Gorancima, Aškalijama, a posebno Sandžaklijama u dijaspori. 

Tradicionalno, još od dolaska islama na ove prostore, u po nekoliko džamija u svakom sandžakom gradu se tokom ramazana organizuju mukabele (učenje Kur'ana). I ove godine vernike će u namazu i učenju Kur'ana predvoditi hafizi iz Turske, Makedonije, arapskih i zemalja regije. 

Ovaj ramazan 1439. hidžretske godine će trajati 30 dana; prvi dan posta je sutra, 16. maja, a poslednji dan posta je 14. juna 2018. godine. Početak posta (sehur) u Novom Pazaru je noćas u 02.58, a prekid posta (iftar) u 20:04 sati.

 Povezane vesti