Kosovo od Nemačke dobilo 6,5 miliona eura za razvoj poljoprivrede

Ministar finansija Kosova Bedri Hamza je kazao da je ovo osmi po redu sporazum Kosova sa Nemačkom o bespovratnom grantu i zahvalio se nemačkoj vladi i narodu na njihovom snažnom doprinosu poboljšanju života kosovskih građana

Kosovo od Nemačke dobilo 6,5 miliona eura za razvoj poljoprivrede

Vlade Kosova i Nemačke potpisale su sporazum o bespovratnom grantu u vrednosti od 6,5 miliona eura namenjenog sektoru poljoprivrede.

Sporazum o grantu “Finansijske usluge za stvaranje radnih mesta u sektoru poljoprivrede, Fond za garantovanje kredita III”, potpisali su ministar finansija Kosova Bedri Hamza i ambasador Nemačke na Kosovu Kristian Heldt. 

Hamza je kazao da je ovo osmi po redu sporazum sa Nemačkom o bespovratnom grantu i zahvalio se nemačkoj vladi i narodu na njihovom snažnom doprinosu poboljšanju života kosovskih građana.

Kosovski ministar finansija je kazao da je Nemačka jedan od najvećih donator na Kosovu i do sada je sa preko 500 miliona eura, od kojih je oko 80 posto poklonjeno kroz grantove, doprinela razvoju kosovske ekonomije. 

“Mi smo opredeljeni razvoju stabilne ekonomije i sigurni smo da stabilan razvoj obezbeđuje samo privatni sektor. Ovih 6,5 miliona eura namenjeni su Fondu za garantovanje kredita. Taj Fond je osnovan uz podršku i pomoć donatora, a najveći finansijski doprinos do sada pružila je Vlada Nemačke", kazao je Hamza. 

On je istakao da Fond za garantovanje kredita za fokus grupe ima mlade ljude i žene koji imaju održive biznis planove i koji će mći da uzmu jako povoljne kredite, dok je danas potpisani grant specifično namenjen podršci firmama iz oblasti agrobiznisa. 

Nemački ambasador Heldt je istakao da je da će ova finansijska pomoć doprineti približavanju Kosova Evrospkoj uniji. On je naglasio da je za stabilan rast ekonomije, najvažniji finansijski sektor i zato je Vlada Nemačke preko svojih institucija od 1999. godine podržavala Kosovo u ponovnoj izgradnji i stabilizaciji ekonomije.

Heldt je pohvalio formiranje Fonda za garantovanje kredita koji ima za cilj olakšicu pristupu finansijama malim i srednjim preduzećima, koji su stub ekonomskog razvoja Kosova. 

“Ideja ovog Fonda nije samo podrška ekonomskom razvoju, što je važno i omogućava prikupljanje prihoda, nego istovremeno omogućava stvaranje novih radnih mesta što je najvažnije postići”, kazao je ambasador Heldt.

Naglasio je i da je poljoprivreda do sada bila najmanje kreditirana, te da se mora misliti i na ruralni deo i pobrinuti se za njegov razvoj. 

 


Tagovi: Kosovo

Povezane vesti