Strana štampa

Pregled strane štampe

Strana štampa

Glas Rusije u vesti pod naslovom ¨Kurtulmuš pozvao iračke zvaničnike da još jednom preispitaju odluku¨ prenosi da je dopremijer i portparol vlade Numan Kurtulmuš nakon sastanka Veća ministara Turske pozvao iračke zvaničnike da još jednom preispitaju odluku o referendumu o nezavisnosti. Kurtulmus je izjavio kako bi referendum o otcepljenju Kurdske samoupravne regije na severu Iraka doneo samo dodatnu destabilizaciju u regiji.

"Irak je odveć rascepkan i zapao u bezizlaznu političku krizu. Znamo da referendum na severu te zemlje ne bi moga ništa doneti, osim dodatne destabilizacije u regiji. Zato mislim da bi svi politički akteri u regiji trebali deset puta promišljati pre činjenja nekog koraka", poručio je Kurtulmus.

Iranska novinska agencija Fars u vesti pod naslovom ¨Postigli smo dogovor sa Turskom u vezi bezkonfliktnih zona u Siriji¨ prenosi da je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Behram Kasimi na sedmičnoj press konferenciji izjavio da je ministar spoljnih poslova Muhammed Cevad Zarif prilikom posete Turskoj postigao dogovor u vezi Sirije. Kasimi je kazao da su se sa Turskom dogovorili o formiranju zona bez konflikta u Siriji te da će sa Turskom od sada biti u mnogo konstruktivnijoj saradnji.

Britanski El Hayat u vesti pod naslovom ¨Egipat Suecki kanal ne zatvara za turske ratne brodove¨ prenosi da je Egipat pojasnio temu o tome da li će biti zabranjen prelazak turskim ratnim brodovima preko Sueckog kanala kada budu putovali u Katar. Egipat je saopštio da je Suecki kanal međunarodni prelaz te da se ne može zabraniti prelazak brodova. Jedini izuzetak u ovome su brodovi koji plove pod zastavom zemalja koje ratuju protiv Egipta. Odluka arapskih zemalja o bojkotu Katara ne znači da je objavljen rat te se ne može sprečiti ni prelazak ratnih brodova, navodi se u saopštenju.

Francuski AFP u vesti pod naslovom ¨Neočekivani uspeh Turske u prvom kvartalu¨ prenosi da je ekonomija Turske napredovala za 5% u prvom kvartalu tekuće godine. Turski zavod za statistiku objavio podatke bruto nacionalnog dohotka u vezi prvog kvartala 2017. godine.

Ukupna dodatna ekonomska vrednost poljoprivrednog sektora po obimu  lančanog indeksa povećana je za 3,2% u odnosu na isti period prethodne godine, u industrijskom sektoru je povećana za 5,3% a u građevinskom sektoru za 3,7%. Dodatna ekonomska vrednost sektora trgovine, saobraćaja i usluga povećana je za 5,2% u odnosu na prvi kvartal 2016. godine.Povezane vesti