UN: U svetu prisilno raseljeno rekordnih 65,6 miliona ljudi

Treću godinu zaredom Republika Turska je zemlja koja zbrinjava najveći broj izbeglica u svetu

UN: U svetu prisilno raseljeno rekordnih 65,6 miliona ljudi

 Ujedinjene nacije objavile su izveštaj o migrantskoj situaciji u svetu na kraju prošle godine u kojem se navodi da je broj prisilno raseljenih osoba dosegao rekordnu brojku od 65,6 miliona.

Izveštaj Globalni trendovi o raseljeništvu delo je resorne UN-ove agencije UNHCR, a u njemu se navodi da je krajem prošle godine u svetu bilo 300.000 više raseljenih u odnosu na godinu ranije.

Među 65,6 miliona prisilno raseljenih u svetu je 22,5 miliona ljudi sa statusom izbeglice, 40,3 miliona interno raseljenih osoba i 2,8 miliona osoba koje traže azil.

Treću godinu zaredom Republika Turska je zemlja koja zbrinjava najveći broj izbeglica u svetu.

Ujedno, Turska je i četvrta zemlja u svetu po broju zaprimljenih pojedinačnih zahteva za azil. Njemačka je zemlja sa najvećim brojem primljenih pojedinačnih zahtjeva za azil, a prošle godine je primila 722.400 takvih zahtjeva. Slede je SAD sa 262.000, Italija sa 123.000 i Turska sa 78.800 zaprimljenih zahteva.

Druga zemlja po broju zbrinutih u svetu je Pakistan sa 1,4 miliona izbeglica, a zatim sledi Liban sa milion zbrinutih izbeglica.

Iz Sirije dolazi najveći broj izbeglica, njih 5,5 miliona, a slede Avganistan iz kojeg dolazi 2,5 miliona izbeglica i Južni Sudan sa 1,4 miliona.

Sirija je ujedno i zemlja sa rekordnom populacijom od 12 miliona prisilno raseljenih osoba, među kojima je 5,5 miliona izbeglica, 6,3 miliona interno raseljenih i 185.000 tražioca azila.

Sledi Kolumbija u kojoj je prisilno raseljeno 7,7 miliona ljudi, te Avganistan sa 4,7 miliona takvih osoba.

Prema poslednjem izveštaju UN-a, tokom prošle godine status prisilno raseljene osobe zbog sukoba i drugih kriza steklo je novih 10,3 miliona ljudi, što je u proseku 20 novih raseljenih svake minute.

Iz UNHCR-a takođe upozoravaju da su najmanje deset miliona osoba u svetu apatridi ili izloženi velikom riziku da to postanu.

 Povezane vesti