Vrhovni sud Belgije vratio mogućnost da se pripadnicima PKK-a sudi za terorizam

Žalba je u prvom postupku na Apelaconom sudu odbijena, a Vrhovni sud je uvažio stavove Tužilaštva.

Vrhovni sud Belgije vratio mogućnost da se pripadnicima PKK-a sudi za terorizam

Vrhovni belgijski sud poništio je raniju odluku nižeg suda kojom je bilo predviđeno da se pripadnicima terorističke organizacije PKK u Belgiji ne sudi za terorizamç

Vrhovni sud je uvažio žalbu Federalnog tužilaštva te zemlje u vezi s ranijom spornom odlukom nižeg suda.

Tom odlukom ponovo je otvorena mogućnost da se istaknutim čelnicima PKK-a u Evropi, uključujući Remzija Kartala i Zubeyra Aydara, sudi po zakonima o borbi protiv terorizma.

Tužilaštvo je u žalbi podnesenoj u novembru prošle godine naglasilo da su aktivnosti PKK-a terorističke prirode i da se ne mogu tretirati kao oružana borba, već isključivo kao terorizam.

Tužilaštvo je još 2010. godine pokrenulo istragu protiv terorista PKK-a u Belgiji i Evropi i 2015. godine sudu predalo optužnicu protiv više pripadnika te grupe koje tereti za terorističke aktivnosti vrbovanja mladih, kidnapovanja, obučavanje i odvođenje na strana ratišta.

Početkom novembra prošle godine Odjel za istrage u Briselu donio je odluku da optužbe ne spadaju u okvir terorističkog delovanja i slučaj prosledio Krivičnom sudu. Federalni tužilac uložio je žalbu na tu odluku, koja je izazvala i oštru kritiku iz Turske.

Žalba je u prvom postupku na Apelaconom sudu odbijena, a Vrhovni sud je uvažio stavove Tužilaštva.Povezane vesti