TSK i FSA oslobodile 89 tačaka i iz više pravaca napreduju ka centru Afrina

Turske oružane snage (TSK) i Slobodna sirijska vojska (FSA) su od početka operacije u Afrinu, 20. januara, neutralisale najmanje 1.715 terorista, oslobodile ukupno 89 tačaka, uključujući jedan centar grada, 67 sela, jednu terorističku bazu

TSK i FSA oslobodile 89 tačaka i iz više pravaca napreduju ka centru Afrina

Turske oružane snage (TSK) nastavile su, u skladu s planiranim, vojnu operaciju "Maslinova grana" u Afrinu na severozapadu Sirije, u okviru koje je dosad neutralisano najmanje 1.715 terorista PYD/PKK-ISIS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Turske oružane snage i Slobodna sirijska vojska (FSA) su od početka operacije u Afrinu, 20. januara, oslobodile ukupno 89 tačaka, uključujući jedan centar grada, 67 sela, jednu terorističku bazu i 20 strateški važnih planina i brda.

TSK i FSA danas su oslobodile još devet sela i napreduju ka unutrašnjosti regije Afrin koju već šestu godinu pod okupacijom drže teroristi PYD/PKK-a.

Oslobađanjem sela Daır Savvan teroristima u Afrinu presečen je pristup turskom Kilisu. 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je iz Ankare poručio da će turske snage nastaviti odlučnu borbu protiv terorizma i da će teroristi u centru Afrina uskoro biti stavljeni u obruč.

Erdogan se danas obratio članovima kluba zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u parlamentu, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja.

"Za nas je vrlo značajno da svako mesto na koje napravimo korak ostane sigurno. Istovremeno, potrebno je vremena da se na terenu obave određene pripreme. U narednim danima će se na jedan brži način krenuti sa stezanjem obruča oko centra Afrina", poručio je Erdogan.

Naglasio je kako je Turska na vojne operacije gledala kao na zadnju moguću opciju, te da je godinama bila u isčekivanju da se spreči opasnost terorističkih organizacija prema Turskoj.

"Regija koju smo očistili od terorističkih elemenata tokom ofanzive ‘Štit Eufrata’ postala je mesto sigurne klime, kako za nas, tako i za stanovnike ove regije. Ako obratite pažnju, nakon što je ova regija očišćena od terorista, u našoj zemlju su iskorenjeni i teroristički napadi ISIS-a. Tako će biti i u Afrinu, u Idlibu, Manbiju. Isto će biti na potezu od Tel Abjada sve do Kamislija. Naša borba će biti nastavljena sve dok ne bude neutralisan i poslednji terorista iz regije", rekao je Erdogan.

Glasnogovornik kabineta turskog predsednika Ibrahim Kalin izjavio je kako je jasno da su vesti o afrinskom sporazumu između režima sirijskog predsednika Bashara al-Assada i terorističke organizacije PYD/YPG u javnost puštene u svrhu propagande te je dodao da to ne znači da ne postoje tajne i prljave trgovine na sceni.

"Operacija Maslinova grana bit će nastavljena u skladu s planiranim, bez obzira na sve što drugi urade", poručio je Kalin posredstvom Tvittera.

Prorežimski sirijski mediji juče su objavili da su režim sirijskog predsednika Bashara al-Assada i teroristi PYD/YPG-a postigli sporazum prema kojem će u Afrin biti poslane prorežimske jedinice takozvane "narodne odbrane".

Turski ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač te zemlje Omer Čelik upozorio je na lažne vesti i propagandu o navodnom masovnom stradanju civila u operaciji koju turske snage protiv terorista YPG/PKK-a i ISIS-a provode u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin.

Turski ministar je dodao kako njegova zemlja, podršku prijatelja koju je imala u borbi protiv ISIS-a, nema kada je reč o borbi protiv PYD i YPG-a, koja su krila terorističke organizacije PKK u Siriji.

Pristalice PYD/PKK nastavljaju koristiti napade hemijskim oružjem u Siriji, ali i druga stradanja civila kako bi na društvenim mrežama oklevetali operaciju "Maslinova grana". 

Kada pristalice organizacije nisu mogle pronaći fotografije dece ranjene u operaciji u Afrinu, odlučili su koristiti fotografije dece koja su stradala u napadima pripadnika režima sirijskog predsednika Bashara Al-Assada. Korištene fotografije ni vremenski ni prostorno nemaju veze sa operacijom.

Operacija u Afrinu pokrenuta je 20. januara u skladu s turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onim koje se tiču borbe protiv terorizma 1.624 (2005.), 2.170 (2014.) te 2.178 (2014.).

Teroristi PYD/PKK-a trenutno pod okupacijom drže 65 posto sirijsko-turske granice, a u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 terorista.Povezane vesti