Trump naredio formiranje šeste vojne službe koja će osigurati američku dominaciju u svemiru

Trump je obećao povratak na Mesec i misiju na Mars koja ima za cilj stvaranje umjetnih tvorevina u svemiru

Trump naredio formiranje šeste vojne službe koja će osigurati američku dominaciju u svemiru

Američki predsednik Donald Trump naredio je Pentagonu u ponedeljak da odmah počne s radom na stvaranju šeste vojne službe koja će osigurati američku dominaciju u svemiru.

"Kada je u pitanju odbrana Amerike, nije dovoljno samo imati američko prisustvo u svemiru, već moramo imati američku dominaciju", rekao je Trump u Beloj kući.

Trump je takođe naglasio da će svemirske sile biti podjednako snažne kako i zračne snage.

"Imaćemo svemirsku silu. Imaćemo zračne snage, a takođe ćemo imati i svemirske snage, odvojene, ali podjednako snažne.", dodao je Trump.

Podaci o tome šta će nova služba uključivati i koji će joj biti zadaci biti ostaju nejasni. Trump je prvi put predstavio ideju o novom svemirskom programu u maju. Zračne snage tradicionalno su zadužene za odbranu vansvemirskog prostora, te njeni pripadnici nisu bile oduševljeni idejom o posebnim svemirskim snagama.

Kongres će morati da potpiše stvaranje nezavisne svemirske sile kako bi ona postala zvanično zaseban entitet.

Trump je obećao povratak na Mesec i misiju na Mars  koja ima za cilj stvaranje veštačkih tvorevina u svemiru.

"Ekonomski, vojno, naučno, u svakom pogledu nema mesta poput svemira. Suština američkog naroda je da istražuje nove horizonte i pomera granice, ali naša sudbina izvan Zemlje nije samo pitanje nacionalnog identiteta, već je stvar nacionalne sigurnosti. ", dodao je Trump.


Tagovi: svemir , SAD , Trump

Povezane vesti