Čavušoglu i Tillerson dogovorili formiranje zajedničkog mehanizma

Turska i SAD potvrdili su opredeljenost za zaštitu teritorijalnog integriteta i nacionalnog jednistva u Siriji.

Čavušoglu i Tillerson dogovorili formiranje zajedničkog mehanizma

Ministar spoljnih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu je, nakon sastanka sa američkim kolegom Rexom Tillersonom, izjavio kako je postignuto razumevanje za normalizaciju odnosa Turske i SAD-a.

Čavušoglu se danas u Ankari sastao sa američkim ministrom spoljnih poslova Rexom Tillersonom, nakon sastanka je održana zajednička konferencija za novinare. U fokusu razgovora šefova diplomatija Turske i SAD-a, bila su dešavanja u Siriji, s akcentom na tursku operaciju na severu Sirije.

“Naši odnosi su u kritičnom periodu. Bili smo dužni ili da odnose popravimo ili bi oni bili još gori. Voljom koju pokazujemo od sinoć postigli smo razumevanje za normalizaciju naših odnosa. Postoje koraci koje treba napraviti, ali i očekivanja obe strane”, poručio je Čavušoglu.

Na pitanje u vezi sa pripadnicima YPG-a u Manbiju, Čavušoglu je rekao kako je SAD ranije dao reč da će oni biti izvedeni iz ove regije, no to obećanje nije ispunjeno.

"Moramo biti sigurni da će YPG preći na istočnu stranu Eufrata, moramo videti da se to implementira. Nakon što YPG izađe (iz Manbija) možemo napraviti korake s SAD-om zasnovane na poverenju”, rekao je Čavušoglu.

Američki državni sekretar Rex Tillerson je kontatovao kako su odnosi njegove zemlje sa Turskom stalni i strateški.

Tillerson je dodao kako će biti rađeno na obećanjima datim Turskoj o Manbiju, te da će to biti među prioritetima.

"Prvo ćemo razgovarati o temi Manbija i to je prva tema. Naravno da postoje obećanja koje je SAD dao ranije. To obećanja još nisu u potpunosti ispunjena. U okviru radne grupe ćemo o tome razgovarati", rekao je Tillerson, te dodao kako je odnos između Turske i SAD-a krajnje dubok i bitan.

“To nije samo partnerski odnos zasnovan na interesima, već odnos koji je prošao od određene testove", rekao je Tillerson, naglasivši kako veruje da se odnosi dve zemlje mogu i poboljšati.

Naglasio je takođe kako ne postoji razlika između ciljeva Turske i SAD-a kada je reč o Siriji, a oni su, kako je rekao, spasiti ovu zemlju od ISIS-a, uspostaviti stabilnost, te omogućiti povratak stanovnicima Sirije koji su napustili svoje domove.

Nakon sastanka je objavljeno i zajedničko saopštenje Turske i SAD-a, u kojem je navedeno da će biti pokazan odlučan stav protiv svih inicijativa koje u Siriji mogu dovesti do demografskih promena.

Naglašeno je takođe da će do sredine marta doći do formiranja zajedničkog mehanizma za rešavanje problema između Turske i SAD-a.

Turska i SAD potvrdili su opredeljenost za zaštitu teritorijalnog integriteta i nacionalnog jednistva u Siriji. 

 Povezane vesti