Doba nerazumevanja /Ibrahim KALIN

Umesto spokojnog sveta razuma, racionalnosti, znanosti, tehnologije i tvrdnji o demokratiji i vladavini prava, videli su evropski imperijalizam i kolonijalizam, izrabljivanje dečje radne snage

Doba nerazumevanja /Ibrahim KALIN

 

Godine 1885. sumnjičavi i ikonoklastični Nietzsche napisao je da "postoji element raspada u svemu što karakterizira moderni čovek". To je bilo više od puke izjave o kulturnom pesimizmu. Nietzsche nije imao poverenja u obećanja prosvetiteljstva i modernizacije. I danas, kada je prošlo više od veka, stanje sveta u kojem živimo predstavlja još zbunjujuću sliku.

Radikalni kritičari zapadnjačke savremenosti postavili su ozbiljne diskusije o svojim samoispunjavajućim proročanstvima. Umesto spokojnog sveta razuma, racionalnosti, znanosti, tehnologije i tvrdnji o demokratiji i vladavini prava, videli su evropski imperijalizam i kolonijalizam, izrabljivanje dečje radne snage, kapitalističko iskorištavanje, klasne borbe i tlačenje kao primarni motiv modernizma. Od Oswald Spenglera i Martin Heideggera do T. S. Eliot i Michel Foucaulta, rezultati zapadnih intelektualaca su videli pad i dekadenciju kao vodeće principe hrabrog novog sveta. Neki su se nadali da će prevazići ovu krizu nihilizma. Neki nikad nisu ni posedovali tu nadu. Ovo je jedan od trajnih paradoksa zapadnjačke modernizacije. S jedne strane imate veliko samopouzdanje i hrabrosti za izgradnju novog proevropskog sveta.

S druge strane, imate široko rasprostranjenu nevericu i duboku nepoverenost koju intelektualci, učenjaci i umetnici drže protiv arogantnih tvrdnji modernoga sveta. Obe su stvarnosti oblikovale putanju moderne istorije od 19. veka. Na kraju, ipak, zapadnjačka savremenost pobedila je, što je dovelo do neizmernih proturječja i usporedne istorije. Neki od tih proturječja su divlji i svi su sramotni. Svet nikad nije video toliko bogatstva u istoriji. No nikad nismo videli tako veliku prazninu između bogatih i siromašnih. Nauka i tehnologija napravili su velike iskorake, ali nisu uspeli zameniti verska uverenja i tradicionalnu etiku. Zanimanje o kultnoj književnosti, o tajstvima i fantazijama u porastu je u modernim zapadnim zemljama. Religije su odbačene svetovnim i znanstvenim silama suvremenog sveta. Ali oni takođe beleže povratak s novom energijom. Pojedinačna osoba nekad je predstavljena kao najdragocjeniji dar prosvetiteljske dobi. No, to je uništeno pod uvek kompleksnim i stresnim sustavom suvremenog života. Novi oblici komunitarizma su u usponu.

Ukratko, razlog i nerazumevanje prisutni su u savremenom svetu. Za razliku od onoga što politički oportunisti i neokonisti tvrde, to nema nikakve veze s tvrdoglavošću islama ili drugih religija. Ako ne vidite unutarnje protivrečnosti i nepravde trenutnog svetskog sastava, od kojih muslimani trpe jednako kao i drugi, nije samo obična greška, nego je i opasna, jer hrani neprijateljski anti-islamski i islamofobijski trend na Zapadu. Opravdava i normalizuje rasizam i ksenofobiju. Ona otima glavnu politiku u zapadnim zemljama. S druge strane, ona hrani nasilne ekstremističke pokrete u muslimanskom svetu. Sve to vodi putu međusobnog samouništenja.

Okrivljavanje islama i muslimana zbog neuspeha projekta modernosti ne može biti strategija za prevladavanje svojih nedostataka. Smisao modernosti kao razloga protiv islama kao nerazumevanja ne može biti logičan potez razumevanja složenosti islamske i zapadnjačke tradicije. Upoređivanje i suprotstavljanje vlastitih ideala s drugim stvarnostima je samo-delusionalni pristup. Konstruktiranje islama i muslimana kao sigurnosnog problema skreće pogled na unutarnju slabost u dobu u kojem živimo. Isto vredi i za muslimane koji su odlučili ostati u njihovoj komfornoj zoni umesto suočavanja s vlastitim problemima s otvorenim umom. Okrivljavanje Zapada ili modernosti za sve što je pošlo po zlu u muslimanskom svetu nije ništa drugačije od eurocentričnog islamskog suzbijanja. Utvrđivanje sebe u našim vrednostima je sine qua non svih tradicija vere. Ali to ne može biti izgovor za nedostatak kritičkog razmišljanja i otvorenosti prema svetu. Nasuprot tome, Kur'an nas podstiče da upotrebimo naš razlog da osmislimo svet i pretvorimo ga u razumljivo i iskreno stanište u kojem se bavimo istinom i pravdom.

Razumevanje i nerazumevanje će nastaviti živeti skupa u svetu, gurajući jedni druge na desno i levo, prisiljavajući nas da donosimo izbore koji su od vitalne važnosti. Pitanje je hoćemo li dati priliku razmišljanju  da nas vodi na put kreposti, ljubavi i saosećanja.Povezane vesti