Turska štampa

Pregled turske štampe

Turska štampa

List Vatan u vesti pod naslovom ¨Turski pečat na Paris Air Show¨ prenosi da najveći sajam vazduhoplovstva i svemirstva Paris Air Show otvara svoja vrata na aerdoromu Le Bourget. Na sajmu, na kojem će se prikazati poslednji proizvodi iz sektora vazduhoplovstva, proizvodi iz Turskog vazduhoplovnog sektora će obeležiti sajam. Na sajmu će probni let izvršiti i edukativni avion domaće proizvodnje Hurkuš. Biće predstavljeni i helikopteri tipa T625, koji su teški 6 tona i kapaciteta 12 sedišta.

 

List Haberturk u vesti pod naslovom ¨SAD i Turska postigli dogovor u vezi F-35¨ prenosi da je 11 zemalja, među kojima se nalazi i Turska, postigli dogovor o kupovini 440 komada aviona tipa F-35. Sporazum se procenjuje na 37 milijardi dolara, što je rekord u istoriji kupovine aviona. Avioni, koji su počeli da se proizvode 2006. godine, sutra će biti prikazani na Sajmu vazduhoplovstva u Parizu. Zvaničnici 11 zemalja koje žele kupiti avione F-35 prošle sedmice su se okupili u Baltimore-u.

 

List Star u vesti pod naslovom ¨Turski vojnici će zajednički delovati sa katarskom vojskom¨ prenosi da su turski vojnici stigli u Katar. Turska vojska će zajedno sa katarskom vojskom obaviti serijal zajedničkih vežbi.

List Sabah u vesti pod naslovom ¨Brod nade na putu za Gazze¨ prenosi da je humanitarni brod ¨Acqua Stella¨ sa 10.600 tona pomoći jučer krenuo na put ka Pojasu Gazze, koja se nalazi bod izraelskom okupacijom. Na brodu se nalazi 18100 tona igračaka, 32 hiljade školskog pribora, 50 hiljada prehrambenih paketa, 100 hiljada tona biskvita i keksa, 1000 komada bajramske odeće i 1010 bicikala.

List Yeni Šafak u vesti pod naslovom ¨U Danskoj o islamu govorili sa ružama¨ prenosi da je omladinski ogranak Islamske zajednice u Danskoj na trgu opštine realizovao aktivnost pod nazivom ¨Ja sam musliman¨ a oko postavljenog šatora nalazile su se makete minara. Omladina je pokušala da ovim gestom slomi negativne predrasude prema islamu i muslimanima. Omladina je prolaznicima delila ruže i time pokušala pojasniti šta je ustvari islam – vera mira i tolerancije.

 Povezane vesti